Foto: Shutterstock
Pirmā centralizēto eksāmenu diena skolās aizvadīta bez būtiskiem starpgadījumiem, pauda Valsts izglītības satura centrā (VISC).

Pirmdien vidusskolas skolēni un profesionālo izglītības iestāžu audzēkņi visā Latvijā kārtoja valsts pārbaudes darbus optimālajā līmenī latviešu valodā un augstākajā līmenī latviešu valodā un literatūrā.

Optimālā līmeņa pārbaudījuma kārtošanai bija reģistrējušies 14 000 skolēnu, savukārt augstākā līmeņa pārbaudījumam - 3512 skolēni.

Eksāmenu darbu aplokšņu atvēršanas gaitai izglītības iestādēs tiekot rūpīgi sekots, ievērojot noteikumus. Tāpat ievēroti drošības pasākumi, lai eksāmenu saturs netiktu atklāts pirms laika.

VISC Lietotāju atbalsta dienestā pirms eksāmena sākuma un tā laikā kopumā tika saņemti 55 telefona zvani. Nepieciešamais atbalsts un konsultācijas lielākoties saistītas ar individuāliem gadījumiem, kad bijis nepieciešams precizēt kārtotāju sarakstus vai precizēt detaļas, saistītas ar konkrētā eksāmena materiāliem.

Šodien optimālā līmeņa pārbaudījumā skolēni kārtoja divas no trim eksāmena daļām - teksta satura un valodas līdzekļu analīzi un tekstveidi. Mutvārdu daļa šiem skolēniem ieplānota no 7.jūnija līdz 9.jūnijam. Skolēniem, kuri kārtoja latviešu valodas un literatūras eksāmenu augstākajā līmenī, latviešu valodas un literatūras eksāmens ir noslēdzies jau šodien.

Nākamais eksāmens vidusskolas skolēniem - augstākā līmeņa pārbaudījums programmēšanā - plānots 17.maijā. Tas būs pirmais pārbaudījums, kurš šajā mācību gadā notiks jaunajā pārbaudījumu informācijas sistēmā. Programmēšanas eksāmenam šogad pieteikušies 423 skolēni.

Lai iegūtu apliecinājumu par vispārējās vidējās izglītības apguvi, šogad jānokārto latviešu valodas, matemātikas un svešvalodas eksāmens vismaz optimālajā līmenī un divi eksāmeni no 14 piedāvātajiem augstākajā līmenī.

Vidusskolā eksāmena nokārtošanai jāiegūst vismaz 10% no kopvērtējuma.

Šī gada eksāmenu sesija sākās jau mācību procesa laikā ar piekļuves nosacījumu izpildi un pievienošanu valsts pārbaudījumu informācijas sistēmā.

Seko "Delfi" arī Instagram vai YouTube profilā – pievienojies, lai uzzinātu svarīgāko un interesantāko pirmais!