Latvijas Pirmās partijas (LPP) valde aicina veicināt dzimstību ar lielākiem pabalstiem. Ceturtdien valde uzklausījusi īpašu uzdevumu ministra bērnu un ģimenes lietās Ainara Baštika ziņojumu par demogrāfisko situāciju.
Raksturojot koncepciju, kas tiek gatavota izskatīšanai valdībā šā gada beigās, ministrs informēja, ka tā cita starpā paredz pēcdzemdību atvaļinājuma pabalsta piešķiršanu vienam no vecākiem viņa vidējās darba algas apmērā. Šāds pabalsts tiktu piešķirts gadu pēc bērna piedzimšanas.

Ministrs ziņojis, ka šāda prakse tiek izmantota vairākās citās valstīs, piemēram, Igaunijā.

LPP valde uzskata, ka jaunos pabalstus varētu ieviest gada otrajā pusē. Nepieciešamie līdzekļi būtu atvēlami no papildu ieņēmumiem 2004.gada budžetā.

LPP aicina koalīcijas partnerus uz sarunām, lai vienotos par atbalstu šim ierosinājumam, ņemot vērā valdības deklarācijā pausto apņemšanos veicināt demogrāfiskās situācijas uzlabošanos, palielinot un dažādojot valsts atbalstu bērnam un ģimenei, un noteikt bērnus un ģimeni par vienu no valsts prioritātēm.

LPP valdes priekšsēdis Ainars Šlesers aģentūrai LETA teica, ka piektdien notikusi divpusējā LPP un "Jaunā laika" tikšanās, kurā nolemts nākamtrešdien, 22.oktobrī, organizēt tikšanos visai koalīcijai, lai "augstā līmenī paceltu šo jautājumu".

Viņš atgādināja, ka dzimstība pēdējos gados ir samazinājusies divas reizes.

Ar Šleseru un Pirmās partijas politiķi Oskaru Kastēnu tikušies Krišjānis Kariņš, Jānis Reirs un Baiba Brigmane, kas ir Saeimas Budžeta komisijas priekšsēde.

Deputāte Brigmane LPP ierosmi maksāt pabalstus algas apmērā vērtēja kā "brīnišķīgu ideju", jo jau padomju laikā pabalsti veicinājuši dzimstību.

Taču politiķe apšaubīja, vai to varētu darīt no nākamā gada, jo tam nebūtu naudas. Pat ja nauda atrastos, jāvērtē, vai tā nebūs vajadzīga citām vajadzībām, piemēram, laika apstākļu radīto zaudējumu kompensēšanai zemniekiem, sprieda Brigmane.

Seko "Delfi" arī Instagram vai YouTube profilā – pievienojies, lai uzzinātu svarīgāko un interesantāko pirmais!