Foto: PantherMedia/Scanpix
Pirmais centralizētais eksāmens vidusskolēniem būs 22.maijā angļu valodā, bet pēdējais ‒ ķīmijā 18.jūnijā, pastāstīja Valsts izglītības un satura centra (VISC) pārstāve Kristīne Ilgaža.

Šogad noteikts, ka valsts pārbaudes darbu sesija sāksies 8.maijā ar valsts valodas ieskaiti sestajai klasei.

Paredzēts, ka latviešu valodas eksāmens vidusskolēniem būs jāliek 28.maijā, bet matemātikas ‒ 30.maijā, savukārt vēstures eksāmens plānots 1.jūnijā, bet bioloģijas ‒ 8.jūnijā. Fiziku vidusskolēniem būs iespēja kārtot 14.jūnijā, bet ķīmiju ‒ 18.jūnijā.

Pēc 18.jūnija pārbaudes darbus papildtermiņos varēs kārtot tie jaunieši, kuri objektīvu apsvērumu dēļ eksāmenus nevarēja nokārtot pamattermiņos.

Noteikts, ka 2011./2012.mācību gadā centralizēto eksāmenu sertifikāti pamatizglītībā tiks izsniegti 15.jūnijā, bet centralizēto eksāmenu sertifikāti vispārējā vidējā izglītībā – 10.jūlijā.

VISC atgādināja ‒ ja skolēnu neapmierina centralizētajā eksāmenā iegūtais vērtējums, mēneša laikā pēc sertifikāta izsniegšanas viņam ir tiesības rakstīt iesniegumu, kas adresēts VISC, ar lūgumu pārskatīt eksāmenā saņemto vērtējumu. VISC tiks izveidota īpaša apelācijas komisija, kas mēneša laikā pēc iesnieguma saņemšanas to izskatīs un pārskatīs vērtējumu eksāmenā, lai pieņemtu lēmumu atstāt esošo vērtējumu vai mainīt to.

Arī šajā mācību gadā valsts pārbaudes darbu norises laikā no 8.maija darbosies anonīmais uzticības tālrunis 67503755, pa kuru zvanot interesenti automātiskajā atbildētājā varēs izteikt savus komentārus par pārbaudes darbu norisi un ziņot par iespējamiem pārkāpumiem to laikā.

VISC informēja, ka ņemot vērā, ka samazinās vidusskolas beidzēju skaits, samazinās arī pieteikumu skaits centralizētajiem eksāmeniem. Visi jaunieši kā obligātus kārto eksāmenus latviešu valodā, svešvalodā un matemātikā, bet vienu eksāmenu kārto pēc izvēles.

Populārākais izvēles centralizētais eksāmens šogad ir vēsture.

No 2008.gada valsts pārbaudes darbu uzdevumi tiek publicēti VISC interneta mājaslapā, tāpēc visi interesenti var pildīt iepriekšējo gadu pārbaudes darbus, gatavojoties jaunajiem.

Seko "Delfi" arī Instagram vai YouTube profilā – pievienojies, lai uzzinātu svarīgāko un interesantāko pirmais!