Foto: LETA

Valsts policija (VP) kopā ar Valsts izglītības satura centru otrdien, 11. maijā, pirmajā centralizētā eksāmena norises dienā, veica pārbaudi vairākās skolās, nekonstatējot indikācijas par eksāmenu satura "noplūdēm", portālu "Delfi" informēja VP pārstāve Gita Gžibovska.

Lai novērstu centralizēto eksāmenu prettiesisku izpaušanu, pārbaudes tiks veiktas arī citu centralizēto eksāmenu laikā, kā arī centralizēto eksāmenu uzdevumos būs iestrādāti papildus drošības elementi, kas to "nopludināšanas" gadījumā ļaus vieglāk identificēt pārkāpēju, informē likumsargi un atgādina, ka par centralizēto eksāmenu darbu satura izpaušanu pirms to norises laika ir paredzēta kriminālatbildība.

Otrdien, 11. maijā, skolēni kārtoja pirmo centralizēto eksāmenu, kas bija eksāmens angļu valodā. Lai savlaicīgi novērstu eksāmena uzdevumu prettiesisku izpaušanu, tā laikā VP sadarbībā ar Valsts izglītības satura centru (VISC) veica pārbaudi četrās skolās, un nekonstatēja indikācijas par eksāmena satura prettiesisku izpaušanu.

Šādas pārbaudes tiks veiktas arī citu centralizēto eksāmenu laikā, proti, VP kopā ar VISC pārstāvjiem izlases kārtībā eksāmenu dienu rītos apmeklēs dažādas Latvijas izglītības iestādes, lai pārbaudītu, kā tiek ievērotas prasības par eksāmenu darbu drošu uzglabāšanu un kā tiek ievērots aizliegums eksāmenu darbu aploksnes atvērt pirms noteiktā laika. Pirms ierašanās izglītības iestādēs, to pārstāvji netiks brīdināti. Likumsargi uzsver, ka komunikācija tiks veikta ar skolu vadību, un eksāmenu norise un skolēnu darbs nekādā veidā netiks traucēts. Tāpat tiks veikts arī interneta resursu monitorings, lai nekavējoties reaģētu uz iespējamo eksāmenu darbu prettiesisku izplatīšanu. Nepieciešamības gadījumā tiks lemts par eksāmenu darbu rezerves variantu izplatīšanu.

Turklāt VISC ir nodrošinājis, ka centralizēto eksāmenu uzdevumos ir iestrādātas īpašas zīmes, kas gadījumos, ja tiek konstatēta šo eksāmenu fotogrāfiju vai kopiju izplatīšana, ļaus ātrāk noskaidrot šo darbu izcelsmes avotus.

Iepriekšējo gadu pieredze liecina, ka pat gadījumos, kad eksāmenu darbu satura izplatīšanai tiek izmantotas modernās komunikācijas tehnoloģijas (piemēram, dažādas ziņapmaiņas lietotnes, tostarp "WhatsApp"), noziedzīgā nodarījuma izdarītājus ir iespējams identificēt un saukt pie kriminālatbildības.

2017. gadā par šādu noziedzīgu nodarījumu izdarīšanu prokuratūrai kriminālvajāšanas uzsākšanai pret konkrētām personām tika nodoti divi kriminālprocesi; 2018. gadā – viens kriminālprocess; 2019. gadā – četri kriminālprocesi. Savukārt 2020. gadā eksāmenu darbu satura prettiesiska izpaušana netika konstatēta.

Par Krimināllikuma 200. pantā paredzētā noziedzīgā nodarījuma izdarīšanu personas var tikt sodītas gan ar brīvības atņemšanu, gan piespiedu darbu, gan soda naudu. Likumsargi atgādina, ka visos šādos gadījumos personas pēc tam uzskatāmas par krimināli sodītām, kas var nozīmīgi ietekmēt personu reputāciju un tālākās karjeras iespējas.

Seko "Delfi" arī Instagram vai YouTube profilā – pievienojies, lai uzzinātu svarīgāko un interesantāko pirmais!