Foto: Shutterstock
Šī gada pirmajā ceturksnī Būvniecības informācijas sistēmā (BIS) bija pieejamas 110 300 būvniecības lietas, kas ir par 8 500 vairāk nekā 2019. gada beigās. Tāpat par 9 200 audzis arī sistēmas lietotāju skaits, marta beigās sasniedzot 33 900 lietotāju, portāls "Delfi" noskaidroja Būvniecības valsts kontroles birojā (BVKB).

Kā skaidro BVKB, sistēma pirmajā ceturksnī izmantota vairāk, jo no šī gada sākuma tā ir kļuvusi obligāta – ar 2020. gada 1. janvāri ikviena jauna būvniecības iecere jāiesniedz tikai elektroniski BIS.

Biroja direktore Svetlana Mjakuškina atzīst, ka sistēma sniedz būtisku atbalstu būvniecības nozarei, šajā sarežģītajā periodā nodrošinot uzsākto un jaunu ideju realizāciju.

"Ņemot vērā strauju klientu un būvniecības lietu pieaugumu, ievērojami palielinājies arī sniegtais klientu atbalsts – pērn decembrī elektroniski vai pa telefonu BIS atbalsta dienests apkalpoja 1567 pieteikumus, bet šogad martā to skaits pieauga līdz 7883," sacīja Mjakušina, piebilstot, ka BVKB kopā ar nozari turpina darbu pie sistēmas attīstības.

Uzsākot sistēmas attīstīšanu 2017. gadā, BVKB izvirzīja mērķi BIS veidot kā vienotu platformu būvniecības nozarei. Tas tiek īstenots, sistēmas pilnveidē iesaistot visas būvniecības procesa puses un institūcijas, kā arī pastāvīgi apzinot un BIS iestrādājot to kopīgi definētās vajadzības.

2020. gadā sistēmas uzlabošanai saņemti 116 priekšlikumi, no kuriem 48 jau realizēti, bet 68 vēl atrodas izstrādes stadijā. Tāpat ir rasti risinājumi, kas ļauj no šī gada sākuma būvniecības dokumentācijas apriti nodrošināt pilnībā elektroniski, Latvijai ierindojoties starp pirmrindniecēm Eiropā.

"Būvprojektu skaņošana papīra formātā bija kļuvusi arhaiska jau labu laiku atpakaļ. Prasību iesniegt būvvaldē būvprojektu četros sējumos, kuri, visticamāk, savu aktualitāti zaudē līdz ar pirmajām izmaiņām, kas nešaubīgi rodas, uzsākot būvniecību, pieklājīgi sakot, varētu saukt par formālu. Par elektronisku būvprojektu skaņošanu nozare runāja jau vairākus gadus," atzina SIA "DEPO projekts" valdes priekšsēdētājs Uldis Zanders.

Viņš arī piebilda, ka ārkārtējās situācijas laikā projektēšanas darbus ir iespējams veikt attālināti, taču bez BIS pabeigto projektu virzīšana akceptam nebūtu iespējama.

BVKB arī norādīja, ka sistēmas attīstīšanā pastāvīgi tiek veikti uz dokumentācijas aprites procesa atvieglošanu vērsti uzlabojumi. No šī gada 1. februāra BIS var piekļūt ārvalstīs reģistrēti būvspeciālisti, kā arī nekustamā īpašuma īpašnieki, kas ir no ārzemēm.

Vienlaikus BIS ir radīta iespēja reģistrēt vēsturisko (līdz šī gada sākumam uzsākto) būvniecību, lai datus būtu iespējams no BIS nodot vienotajā elektroniskās darba laika uzskaites datubāzē.

Seko "Delfi" arī Instagram vai YouTube profilā – pievienojies, lai uzzinātu svarīgāko un interesantāko pirmais!