Foto: Kārlis Dambrāns, DELFI

Pirmajā darbības mēnesī Ventspils zinātnes centru "Vizium" apmeklējuši vairāk nekā 24,5 tūkstoši apmeklētāju, portālu "Delfi" informēja centrā.

Kā rēķina "Vizium", zinātnes centra ekspozīcijas zāli apmeklējuši vairāk kā 15 000 cilvēku, savukārt no tiem aptuveni 15% jeb vairāk nekā 2200 apmeklētāju bijuši ārvalstu viesi.

Centrā apmeklētājus sagaidīja vairāk nekā 80 eksponāti un simulatori septiņās dažādās tehnoloģijām un dabaszinātnēm veltītajās galerijās, kurās ikvienam ir iespēja ne tikai atmodināt savu zinātkāri un izzināt STEM pasauli, bet arī izklaidēties un jautri pavadīt laiku ar ģimeni un draugiem.

Lielu atsaucību guvuši arī VIZIUM zinātnes šovi un tehniski radošās darbnīcas. Zinātnes šovos apmeklētājiem šovasar ir iespēja nokļūt "Zinātnes ballītes" atmosfērā, kurā piedzīvot klasiskas ballīšu tradīcijas caur krāšņiem eksperimentiem. Savukārt tehniski radošās darbnīcas pirmo mēnesi tika aizvadītas "Ūdens mēneša" tematikā, bērniem veidojot pašiem savu zemūdens pasauli, tādējādi izzinot dažādus okeāna iemītniekus.

Pieprasījums pēc zinātnes šoviem un darbnīcām ir bijis gana liels, tādēļ tika lemts par papildus norises laiku pievienošanu, lai pēc iespējas vairāk apmeklētājiem būtu iespēja izzināt dabaszinātnes, radoši darboties un jautri pavadīt laiku, norāda centrā.

Viens no pirmajiem izaicinājumiem "Vizium" ir lielā apmeklētāju plūsma, kā rezultātā dienas vidū, jo īpaši nedēļas nogalēs, zinātnes centrā veidojas rindas. Domājot par apmeklētāju drošību un labsajūtu, ekspozīciju zālēs ir noteikts pieļaujamais apmeklētāju skaits, tāpēc, kad tas tiek sasniegts, biļešu tirdzniecība un cilvēku ielaišana eksponātu zālē uz brīdi tiek pārtraukta.

Pastiprināta interese par jaunu objektu ir saprotama, bet "Vizium" komanda aicina apmeklētājus būt pacietīgiem un izvērtēt laiku, kurā apmeklēt zinātnes centru.

Diemžēl šajā periodā ir cietuši arī zinātnes centra eksponāti – jau pēc pirmajām darbības nedēļām konstatēti vairāki mehāniski eksponātu bojājumi, kas radušies to nepareizas lietošanas dēļ. Lielākā daļa šo bojājumu ir novēršama īsā laika posmā, taču dažiem eksponātiem ir nepieciešams ilgāks laiks, lai tie atkal būtu pilnvērtīgā darba kārtībā.

Zinātnes centra "Vizium" vadība aicina ievērot iekšējās kārtības noteikumus un ar cieņu izturēties, nelauzt, un jebkādi citādi nebojāt zinātnes centra ekspozīciju un telpas, lai ikvienam apmeklētājam būtu iespēja pilnvērtīgi izbaudīt laiku zinātnes centrā.

Jau ziņots, ka zinātnes centrs "Vizium" tika atklāts jūnija vidū Ventspilī.

Seko "Delfi" arī Instagram vai YouTube profilā – pievienojies, lai uzzinātu svarīgāko un interesantāko pirmais!