Foto: LETA

Pirmajā dienā pret Covid-19 vakcinēti vairāk nekā 500 mediķi - gan ārsti, gan māsas, intervijā Latvijas Radio uzsvēra Veselības ministrijas valsts sekretāre Daina Mūrmane-Umbraško.

Līdz šim visvairāk cilvēku vakcinējusi Paula Stradiņa klīniskā universitātes slimnīca, bet Rīgas Austrumu klīniskās universitātes slimnīca, pārskatot savas iespējas, vakcinēšanai otrdien nodrošinās papildu punktus, tādējādi kāpinot vakcinācijas tempus.

Pēc viņas teiktā, patlaban nav informācijas par alerģiskām reakcijām vakcinētajiem, bet viņa uzsvēra, ka katrām zālēm iespējamas blakusparādības.

Jau ziņots, ka vairākās slimnīcās pirmdien sākta personāla vakcinācija pret Covid-19.

Latvijā kā pirmie tiks vakcinēti mediķi, kuriem ikdienā ir tieša saskare ar Covid-19 pacientiem.

Pirmdien Latvijā sāk darboties desmit vakcinācijas kabineti, kuros "BioNTech" un "Pfizer" ražoto vakcīnu varēs saņemt ārstniecības personāls, kas strādā ar Covid-19 pacientiem un Neatliekamās medicīniskās palīdzības dienesta (NMPD) darbinieki.

Sākotnēji plānots vakcinēt 4875 ārstniecības personas, lai no pirmajā fāzē saņemtajām 9750 vakcīnām katram tiktu nodrošinātas divas vakcīnas devas. Nākamās vakcīnu piegādes plānotas pēc nedēļas – ap 4. janvāri vai 5. janvāri, kad Latvija saņems līdzīgu apjomu devu.

Pēc tam secīgi vakcinēties varēs pārējie veselības aprūpes darbinieki, sociālās aprūpes centru darbinieki un klienti, cilvēki ar hroniskām slimībām un cilvēki no 60 gadu vecuma, kā arī operatīvo dienestu darbinieki, izglītības iestāžu darbinieki, cilvēki ieslodzījuma vietās un visi pārējie Latvijas iedzīvotāji.

Plānots, ka visi pārējie Latvijas iedzīvotāji varēs vakcinēties, sākot ar 2021. gada otro ceturksni.


Seko "Delfi" arī Instagram vai YouTube profilā – pievienojies, lai uzzinātu svarīgāko un interesantāko pirmais!