Šā gada pirmajā pusē Korupcijas novēršanas un apkarošanas birojs (KNAB) ierosinājis 21 krimināllietu, bet no citām izziņas iestādēm saņemtas trīs krimināllietas, liecina biroja iesniegtais ziņojums valdībā.

Pērn pirmajā pusgadā birojs ierosināja 13 krimināllietas, bet no citām izziņas iestādēm saņēma divas krimināllietas.

Šogad kriminālvajāšanas uzsākšanai nosūtītas 19 krimināllietas kopumā pret 38 personām. Tāpat pieņemti 11 lēmumi par atteikšanos ierosināt krimināllietu un divi lēmumi par krimināllietas izbeigšanu.

Pirmajā pusgadā KNAB saņēmis 423 iesniegumus un sūdzības par valsts amatpersonu iespējamiem likuma "Par interešu konflikta novēršanu valsts amatpersonu darbībā" normu pārkāpumiem. Sagatavojot atbildes uz 251 iesniegumu un sūdzībām, veiktas 137 pārbaudes dažādās valsts un pašvaldību institūcijās.

Izskatot iedzīvotāju iesniegumus un sūdzības par valsts amatpersonu iespējamo darbību interešu konflikta situācijā, vienlaikus pārbaudītas arī šo valsts amatpersonu deklarācijas.

Par likuma "Par interešu konflikta novēršanu valsts amatpersonu darbībā" pārkāpumiem pie administratīvās atbildības sauktas 47 valsts amatpersonas un ar naudas sodu sodītas 38 valsts amatpersonas. Kopējais soda naudu apmērs sasniedz 3365 latus.

Tāpat deviņām valsts amatpersonām lūgts atlīdzināt valstij nodarītos zaudējumus. Gada pirmajos sešos mēnešos labprātīgi atlīdzināti valstij nodarītie zaudējumi 3266 latu apmērā.

Pārbaudot valsts amatpersonu ienākumu atbilstību izdevumiem, konstatēts, ka 11 gadījumos valsts amatpersonu un viņu radinieku ienākumi, iespējams, nav bijuši atbilstoši viņu izdevumiem, tāpēc pārbaudes materiāli par 11 personām nosūtīti Valsts ieņēmumu dienestam (VID) šo personu ienākumu likumības pārbaudei saskaņā ar likumu.

Pirmajā pusgadā VID pēc KNAB ierosinājuma jau uzsācis iedzīvotāju ienākuma nodokļa auditu sešām personām. Ienākuma nodokļa audita rezultātā VID pieņēmis lēmumus par papildu nodokļu aprēķināšanu un soda naudas uzlikšanu 3085 latu apmērā.

Pārbaudot valsts amatpersonu darbības atbilstību likuma "Par interešu konflikta novēršanu valsts amatpersonu darbībā" normām, deviņos gadījumos amatpersonu darbībās saskatītas iespējamā noziedzīga nodarījuma pazīmes un pārbaudes materiāli nodoti KNAB korupcijas apkarošanas blokam izvērtēšanai un tālākas pārbaudes veikšanai.

KNAB šogad aktīvi kontrolējis arī politisko partiju finanšu jautājumus.

Pirmajā pusgadā izvērtēti 403 politisko organizāciju dāvinājumu saraksti.

Par konstatētajiem pārkāpumiem 2003. un 2004.gadā pieņemti 16 lēmumi, uzdodot par pienākumu precizēt finansiālās darbības deklarācijas. Tā, pārbaudot politisko organizāciju finansēšanas noteikumu izpildi, sešām politiskajām organizācijām uzdots atmaksāt pretrunā ar Politisko organizāciju finansēšanas likumu saņemto finansējumu 10 499 latu apmērā.

Tāpat noformēti trīs administratīvā pārkāpuma protokoli par nepilnīgas informācijas norādīšanu 2003.gada ikgadējās finansiālās darbības deklarācijās un 2004.gada Eiropas Parlamenta vēlēšanu ieņēmumu un izdevumu deklarācijās, kā arī pieņemti četri lēmumi par administratīvo sodu piemērošanu 1250 latu apmērā.

Nodrošinot politisko organizāciju ikgadējo finansiālās darbības deklarāciju pārbaudes, šogad noformēti 18 administratīvā pārkāpuma protokoli un pieņemti 16 lēmumi par administratīvo sodu piemērošanu 4210 latu apmērā, savukārt divos gadījumos administratīvā lieta tika izbeigta maznozīmīguma dēļ.

Pamatojoties uz KNAB izdotajiem administratīvajiem aktiem, Valsts kasē ir atmaksāti finanšu līdzekļi 3304 latu apmērā, kuri bija saņemti pretrunā ar Politisko organizāciju finansēšanas likuma normām.

Pamatojoties uz KNAB prasības pieteikumiem tiesā, divu politisko organizāciju darbība tika apturēta un trīs politisko organizāciju darbība izbeigta.

Vasaras vidū KNAB kopējais darbinieku skaits bija 117, no tiem korupcijas apkarošanas jomā strādāja 43 cilvēki, korupcijas novēršanas jomā - 36, biroja darba nodrošināšanas jomā - 27, bet ziņojumu centrā - divi darbinieki.

Ar KNAB ziņojumu nākamnedēļ, 6.septembrī, iepazīsies valdība.

Seko "Delfi" arī Instagram vai YouTube profilā – pievienojies, lai uzzinātu svarīgāko un interesantāko pirmais!