Foto: F64
Sākoties jaunajam mācību gadam, "Saktas" puķu tirdziņā novērota ļoti zema pircēju aktivitāte, norāda puķu tirgotāji. Arī Rīgas Centrāltirgus pieprasījums pēc ziediem ir krities, ko, visticamāk, ietekmē lietainais laiks.

Puķu tirgotāja Agrita atzīmē, ka šogad, salīdzinot ar mācību gada sākumu pērn, aktivitāte tirdziņā kopumā ir kritusies vismaz par 25-50%. Viņa skaidro, ka tas varētu būt saistīts ar to, ka pirmā mācību diena ir pirmdiena, kas ir nākamā diena pēc svētdienas, kad pilsētā atgriežas tie iedzīvotāji, kam ārpus Rīgas ir savi dārziņi, no kurienes atvestas pašu audzētas puķes.

Kāda cita puķu tirgotāja Irina stāsta, ka ar puķu tirgošanu mācību gada sākumā kļūstot arvien sliktāk. Viņa to skaidro ar iedzīvotāju ienākumu un cilvēku skaita sarukumu. "Šogad ir ļoti zema aktivitāte. Taču tāda tā jau ir vairākus gadus pēc kārtas, un kļūst tikai sliktāk. Visticamāk, ka daudziem iedzīvotājiem sarūk ienākumi, tāpat daudzi ir aizbraukuši un turpina aizbraukt no Latvijas."

Savukārt puķu pārdevēja Sandra atzīmē, ka šogad saistībā ar mācību gada sākumu nav novērojusi īpašas izmaiņas pircēju aktivitātē. Viņa norāda, ka visaktīvākais pirkšanas laiks bijis šodien no plkst.7-12.

No puķēm visvairāk šodien tiek pirktas dālijas, gladiolas, vietējās rozes, asteres, kā arī dažādi pušķīši, kuru cena "Saktas" tirdziņā ir 1,5-5 latu robežās. Taču, runājot par pagājušā gada vienu no pieprasītākajām puķēm - saulespuķi -, "Saktas" puķu tirdziņa pārdevējas atzina, ka šogad tās pērk ļoti maz. To cena svārstās no 1,5-2 latiem.

Puķu pārdevējas atzīmē, ka kopumā cenas šogad nav mainījušās. Gladiolu cena ir no 50 līdz 80 santīmiem. Arī vietējo rožu cenas svārstās no 50 līdz 80 santīmiem. Bet asteru cena ir no 1,5-2 latiem par pušķīti.

Lai arī "Saktas" tirdziņā vērtējums pircēju aktivitātei ir atšķirīgs, tomēr neviena no puķu un ziedu pārdevējām neatzīmēja, ka šogad būtu vērojams pieaugums. Proti, vai nu nekas nemainās, vai arī pircēju aktivitāte sarūk. Savukārt vidējā pirkuma summa šodien bijusi no 1,5-2 latiem.

Arī Rīgas Centrāltirgus pārstāvis Ivars Jakovels atzīmē, ka šogad par godu pirmajai mācību dienai pircēji visvairāk iegādājas asteru pušķus un gladiolas, pirkumam vidēji atvēlot summu līdz diviem latiem.

Jakovels arī stāsta, ka vislabāk ziedu tirdzniecība ir sekmējusies svētdien, 1.septembrī, un šodien no paša rīta. "Tirgotāji norāda, ka, salīdzinot ar pagājušo gadu, pieprasījums pēc ziediem ir krities, ko, visticamāk, ietekmē lietainais laiks."

Seko "Delfi" arī Instagram vai YouTube profilā – pievienojies, lai uzzinātu svarīgāko un interesantāko pirmais!