Foto: LETA

Pirmajā stundā, kad Varakļānu un Rēzeknes novados bija atvērti pašvaldību vēlēšanu iecirkņi, nobalsot ieradies 161 cilvēks, liecina Centrālā vēlēšanu komisijas (CVK) apkopotie dati.

Stundā no pulksten 7 līdz 8 Rēzeknes novadā, kur ir 24 946 balsstiesīgo, nobalsojuši 136 cilvēki jeb 0,55% vēlētāju. Kopā ar iepriekšējā balsošanā uz iecirkņiem aizgājušajiem Rēzeknes novadā pašlaik ir nobalsojuši 2448 jeb 9,81% vēlētāju.

Varakļānu novadā no kopumā 2544 reģistrētajiem vēlētājiem pirmajā balsošanas stundā vēlēt ieradušies 25 cilvēki jeb 0,98% vēlētāju kopskaita. Kopā ar iepriekšējā balsošanā nobalsojušajiem Varakļānu novadā līdz šim balsis atdevuši 682 cilvēki jeb 26,81% vēlētāju.

Vēlētāju aktivitāte Varakļānos ir augstāka, bet Rēzeknes novadā - zemāka nekā pašvaldību vēlēšanās jūnija sākumā, kad tika ievēlētas pārējās vietvaras. Toreiz vēlētāju aktivitāte pirmās stundas laikā sasniedza 0,61%, bet kopā ar iepriekšējā balsošanā balsojušajiem bija novēlējuši 12,92% balstiesīgo.

Vēlēšanās Rēzeknes un Varakļānu novados šodien būs iespējams nobalsot līdz pulksten 20.

Vēlēšanas abos šajos novados notiek trīs mēnešus vēlāk nekā citās pašvaldībās, jo novadu aprises ietekmēja Satversmes tiesas lēmums, kas liedza Varakļānus pievienot Rēzeknes novadam.

Tiesības piedalīties vēlēšanās ir Latvijas un Eiropas Savienības dalībvalstu pilsoņiem no 18 gadu vecuma, kuriem bija reģistrētā dzīvesvietā Rēzeknes novadā vai Varakļānu novadā vismaz 90 dienas pirms vēlēšanu dienas vai kuriem attiecīgajā pašvaldībā pieder nekustamais īpašums.

Vēlētāji var balsot jebkurā tuvākajā iecirknī sava vēlēšanu apgabala robežās. Balsošanas dokuments vēlēšanās ir derīga pase vai personas apliecība. Par dalību vēlēšanās spiedogs pasē netiek likts, un principa "viens vēlētājs - viena balss" nodrošināšanai tiks lietots elektroniskais tiešsaistes vēlētāju reģistrs, kurā tiks atzīmēts, ka vēlētājs nobalsojis.

Lai mazinātu vīrusa infekcijas Covid-19 izplatības riskus, vēlētājiem vēlēšanu iecirkņos būs jāievēro drošības pasākumi - jāietur divu metru distance, jādezinficē rokas, jāvelk sejas maska, kā arī ieteicams lietot savu pildspalvu. Ja vēlētājam to nebūs līdzi, vienreizlietojamo sejas masku un pildspalvu varēs saņemt iecirknī.

CVK uzziņu tālrunis 67049999 šodien strādās no pulksten 7 līdz 24.

Seko "Delfi" arī Instagram vai YouTube profilā – pievienojies, lai uzzinātu svarīgāko un interesantāko pirmais!