Foto: Reuters/Scanpix/LETA
Pirmās "AstraZeneca" vakcīnas pret Covid-19 devas Latvija varētu saņemt nedaudz ātrāk, nekā bija paredzēts iepriekš.

Kā informēja Nacionālā veselības dienesta Komunikācijas nodaļas vadītāja Anna Karolīna Šaule, 13 439 "AstraZeneca" vakcīnas devas Latviju varētu sasniegt svētdienas, 7. februāra, rītā.

Iepriekš bija paredzēts, ka šīs kompānijas ražotās vakcīnas devas Latviju sasniegs nākamās nedēļas sākumā.

Kā iepriekš informēja Veselības ministrijā, pirmās Latvijā nogādātās "AstraZeneca" vakcīnas devas būs paredzētas pirmajām potēm sociālās aprūpes centros.

VM iepriekš pieļāva, ka 11. februārī vai 12. februārī Latvijā varētu nonākt arī 3600 "Moderna" vakcīnas devas, lai gan piegādes statuss pagaidām vēl šīs nedēļas sākumā nebija apstiprināts. Plānots, ka 1800 vakcīnas devu būs paredzētas pirmajām potēm, bet 1800 - otrajām uzglabāšanai. Ar šīm vakcīnām varētu potēt veselības aprūpes sistēmas darbiniekus, iespējams, farmaceitus.

Vēlāk pēc nedēļas, 19. februārī, varētu tikt piegādātas 20 738 "AstraZeneca" vakcīnas devas, kaut arī šīs nedēļas sākumā piegādes datums vēl nebija apstiprināts. Ar šīm vakcīnām varētu tikt uzsākta vakcinācijas trešā fāze.

Februāra nedēļā no 22. februāra varētu tikt piegādātas 15 600 "Moderna" vakcīnu devas, lai arī nedēļas sākumā piegādes laiks nebija apstiprināts. Arī šīs vakcīnu devas paredzētas trešajai vakcinācijas fāzei.

Savukārt februāra beigās Latvijai varētu tikt piegādātas 38 697 "AstraZeneca" vakcīnu devas, kuru piegādes laiks arī šīs nedēļas sākumā vēl nebija apstiprināts. Šo vakcīnu devas arī paredzētas trešajai vakcinācijas fāzei.

VM arīdzan atzīmējusi, ka "Moderna" īslaicīgi samazinājusi piegāžu apjomu Eiropas Savienībā par 25%. Turklāt arī "AstraZeneca" ir ražošanas defekti, kuri var ietekmēt gada pirmā ceturkšņa piegādes.

Kā ziņots, lietošanai Eiropas Savienībā pašlaik ir apstiprinātas trīs vakcīnas pret Covid-19 - "Pfizer"/"BioNTech", "Moderna" un "AstraZeneca", taču visu šo medikamentu piegādes kavējas un ir nelielas, tāpēc kavējas arī masveida vakcinēšanas sākšana.

Seko "Delfi" arī Instagram vai YouTube profilā – pievienojies, lai uzzinātu svarīgāko un interesantāko pirmais!