Foto: LETA

Eiropas Zāļu aģentūras (EZA) Zāļu reģistrācijas komiteja (CHMP) ir ieteikusi reģistrēt divas vakcīnas, kas ir pielāgotas, lai nodrošinātu plašāku aizsardzību pret Covid-19, informē Zāļu valsts aģentūra.

Pielāgotās vakcīnas "Comirnaty Original/Omicron BA.1" un "Spikevax Bivalent Original/Omicron BA.1" ir paredzētas lietošanai personām no 12 gadu vecuma, kuras saņēmušas vismaz primāro vakcināciju pret Covid-19. Šīs pielāgotās vakcīnas ir oriģinālo vakcīnu "Comirnaty" (Pfizer/BioNTech) un "Spikevax" (Moderna) izmainītas versijas, kas paredzētas aizsardzībai gan pret omikrona apakšpaveidu BA.1, gan pret oriģinālo SARS-CoV-2 vīrusu.

Vakcīnas ir pielāgotas, lai labāk atbilstu cirkulējošajiem SARS-CoV-2 paveidiem. Pielāgotās vakcīnas var paplašināt aizsardzību pret dažādiem paveidiem, un tāpēc sagaidāms, ka tās nodrošinās optimālu aizsardzību pret Covid-19 laikā, kad vīruss attīstās un pārveidojas.

Saskaņā ar IVP rekomendāciju Covid-19 rudens sezonai, sezonāla vakcinācija pret Covid-19 rekomendējama visai sabiedrībai. Vakcinācija stingri rekomendējama imūnsupresētiem cilvēkiem un viņu ciešām kontaktpersonām, cilvēkiem ar hroniskām slimībām, ilgstošiem sociālās aprūpes centru iemītniekiem un viņu aprūpes personālam, senioriem vecumā no 65 gadiem, veselības aprūpes personālam un grūtniecēm. Tai skaitā saskaņā ar IVP rekomendāciju ar pielāgoto vakcīnu var veikt arī primāro vakcināciju.

Kad pielāgotās vakcīnas būs pieejamas Latvijā?

EZA rekomendācija ir nosūtīta Eiropas Komisijai, kas tuvākajā laikā pieņems visām Eiropas Savienības (ES) dalībvalstīm juridiski saistošu gala lēmuma par pielāgoto vakcīnu reģistrāciju. Pēc Eiropas Komisijas gala lēmuma pielāgotās vakcīnas būs apstiprinātas lietošanai visā ES, tostarp arī Latvijā.

Atbilstoši Nacionālajam veselības dienestam (NVD) pieejamajai informācijai, paredzams, ka pirmā pielāgoto vakcīnu pret Covid-19 kravas piegāde Latvijā varētu būt nedēļas laikā pēc vakcīnu reģistrēšanas EZA – provizoriski nākamās nedēļas vidū. Ģimenes ārstu prakses un vakcinācijas kabineti pēc pielāgoto vakcīnu piegādāšanas uz Latviju varēs tās pasūtīt un izmantot iedzīvotāju vakcinēšanai.

Kā pieteikties vakcinācijai pret Covid-19 ar pielāgotajām vakcīnām?

Tāpat kā šobrīd arī pēc pielāgoto Covid-19 vakcīnu piegādes, lai pieteiktos vakcinācijai, aicinām sazināties ar sava ģimenes ārsta praksi vai ārstniecības iestādes vakcinācijas kabinetu. Vakcinācijai var pieteikties arī tīmekļa vietnē Manavakcina.lv.

Tiklīdz pielāgotās vakcīnas tiks piegādātas, SPKC un NVD sniegs plašāku informāciju.

Seko "Delfi" arī Instagram vai YouTube profilā – pievienojies, lai uzzinātu svarīgāko un interesantāko pirmais!