Foto: DELFI Aculiecinieks
Pirmdienas, 21. janvāra rītā Latvijā varēs novērot pilnu Mēness aptumsumu, kas debess rietumu pusē būs skatāms stundu un divas minūtes, portālu "Delfi" informē Latvijas Astronomijas biedrība (LAB) un SIA "StarSpace".

Mēness aptumsuma maksimālās fāzes brīdis Latvijā būs pirmdienas, 21. janvāra, pulksten 7.12. Taču aptumsuma pilnā fāze sāksies jau pulksten 6.41 un turpināsies līdz pulksten 7.43. Aptumsuma pusēnas fāze sāksies jau plkst. 4:37, savukārt aptumsuma daļēja fāze – 5.34, un tā beigsies pulksten 8.51. Tiesa, pašas aptumsuma beigas būs grūti novērojamas, Mēnesim norietot un Saulei uzlecot, vērš uzmanību LAB.

Parādības novērošanai nav vajadzīgs īpašs aprīkojums, pauž LAB. Aptumsumu bez grūtībām var vērot ar neapbruņotu aci. Galvenais priekšnoteikums – skaidras vai daļēji mākoņainas debesis, kā arī atklāta vieta, ko neaizsedz nedz ēkas, nedz koki. Pilnā aptumsuma maksimumā Mēness nekad nekļūst pilnīgi melns, bet izgaismojas tumši sarkanīgā vai brūnganā tonī, jo Zemi apjož atmosfēra, kas kalpo par gaismas laušanas vidi. Nereti šādu efektu sabiedrībā dēvē par “asiņaino Mēnesi”, teic biedrībā.

Publiski Mēness aptumsumu varēs vērot Lielzeltiņu observatorijā Talsu novadā.

Astronomijas biedrībā akcentē, ka, lai arī Mēness aptumsums nav reta parādība, tomēr Latvijā nākamais pilnais aptumsums būs novērojams 2025. gada 7. septembrī – pēc vairāk nekā sešiem gadiem.

Iepriekšējais pilnais Mēness aptumsums Latvijā bija vērojams 2018. gada naktī no 27. uz 28. jūliju. Savukārt nākamajos trijos gados Latvijā varēs vērot tikai pusēnas Mēness aptumsumus, kad debess ķermeņa spožuma samazināšanās grūti pamanāma.

Vidēji pasaulē Mēness aptumsumi norit divas, trīs reizes gadā, taču ne visi ir pilni un ne vienmēr novērojami Eiropā.

Seko "Delfi" arī Instagram vai YouTube profilā – pievienojies, lai uzzinātu svarīgāko un interesantāko pirmais!