Pirmdien 7.oktobrī ikvienam Latvijas iedzīvotājam skaidrā laikā ir iespēja novērot Marsu visas nakts garumā. Tas būs viegli pamanāms kā visspožākais spīdeklis ar izteikti iedzeltenu nokrāsu vakara pusē pēc tumsas iestāšanās debess austrumu pusē.
Šāda iespēja rodas reizi 26 mēnešos, kad Saules sistēmā starp Zemi un Marsu notiek opozīcija. Un tuvākais šāds notikums būs 7.novembrī plkst. 9:59 pēc Latvijas laika, kad Marss atradīsies 69,42 miljonu kilometru attālumā no Zemes, informē Latvijas astronomijas biedrība (LAB).

Vairākas nedēļas pirms un pēc opozīcijas Marss ir daudz spožāks nekā citā laikā, un teleskopā var labi saskatīt tā disku. Latvijas debesīs Marss būs novērojams visu ziemas sezonu. Tiesa, nākamajos mēnešos tā spožums un redzamais diametrs pakāpeniski samazināsies.

Tā kā Marsa orbīta nav riņķveida, planētas attālums līdz Zemei katrā opozīcijā ir atšķirīgs. Pirms diviem gadiem Marss opozīcijā bija tik tuvu Zemei, cik nebija bijis gandrīz 60 000 gadu. Nākamā reize, kad Marss atkal būs gandrīz tikpat tuvu Zemei kā šogad, būs tikai 2018.gadā.

LAB skaidro, ka Marsa opozīcija ir viens no šī gada novembra nozīmīgākajiem debesīs novērojamiem astronomiskajiem notikumiem. Iepriekšējos gados novembrī tika gaidīta ievērojama Leonīdu meteoru plūsmas aktivitāte, taču šīs prognozes piepildījās tikai daļēji, un šogad plūsmas aktivitāte būs vēl mazāka. Tādēļ 18. novembrī krītošo zvaigžņu lietus nebūs novērojams, taču atsevišķu Leonīdu plūsmas meteoru parādīšanās teorētiski ir iespējama.

Seko "Delfi" arī Instagram vai YouTube profilā – pievienojies, lai uzzinātu svarīgāko un interesantāko pirmais!