Foto: Shutterstock
Pirmdien mācības klātienē atsāks 1.-4. klašu skolēni tajās pašvaldībās, kurās 14 dienu kumulatīvā saslimstība ar Covid-19 ir zemāka par 200 saslimušajiem uz 100 000 iedzīvotāju, ceturtdien, 18. februārī, vienojusies valdība.

Kā sēdes laikā situāciju raksturoja izglītības un zinātnes ministres Ilga Šuplinska (JKP), ceturtdienas dati liecina, ka ir 19 pašvaldības, kurās 14 dienu kumulatīvā saslimstība ar Covid-19 ir zemāka par 200 saslimušajiem uz 100 000 iedzīvotāju. Piecas no tām nesakrīt ar otrdien publicēto informāciju.

Vēlāk izglītības un zinātnes ministre norādīja, ka zema saslimšana ir 25 novados. Šobrīd tiek precizētas konkrētās pašvaldības, kurās pirmdien mācības klātienē atsāks 1.-4. klašu skolēni.

Ministru prezidents Krišjānis Kariņš (JV) valdības sēdē rosināja, ka Slimību profilakses un kontroles centrs (SPKC) ceturtdienās pasaka, kuras pašvaldības ir tās, kurās var atsākt klātienes mācības.

Savukārt ārlietu ministrs Edgars Rinkēvičs (JV) rosināja paziņot pašvaldības trešdien, ļaujot pašvaldībām divu darba dienu laikā sagatavoties lēmuma īstenošanai. Par šo piedāvājumu valdībā arī vienojās.

Par saslimstības līmeņa datu fiksēšanu pašvaldībās būs atbildīgs SPKC, kurš noteiks, kurās pašvaldībās atļauj klātienes mācības.

Diskusiju deputātu vidū raisīja arī jautājums par pieļaujamo nobīdi pieņemtajam rādītājam par 200 saslimšanas gadījumiem uz 100 000 iedzīvotāju pašvaldībās.

Veselības ministrs Daniels Pavļuts (AP) rosināja, ka pašvaldību saraksts tiks pārskatīts reizi divās nedēļās.

Ziņots, ka preses konferencei par to, kā tiks organizēts mācību process, ceturtdienas rītā varēja sekot līdzi portālā "Delfi".

Preses konferencē piedalījās izglītības un zinātnes ministre Ilga Šuplinksa (JKP), Viļa Plūdoņa Kuldīgas vidusskolas direktore Inese Astaševska un dizainere, Latvijas Mākslas akadēmijas profesore Inguna Elere.

Šobrīd IZM pievērsīs īpašu uzmanību skolotāju testēšanai. Balstoties uz sociālo aprūpes namu pieredzi, testēšana tika ieviesta speciālajās izglītības iestādēs. Plānots, ka testēšanu nodrošinās arī pirmsskolas izglītības iestāžu un vispārizglītojošo izglītības iestāžu darbiniekiem.

No 18. februāra pirmsskolas izglītības iestādes un vispārizglītojošās skolas Covid-19 testus var pieteikt, rakstot uz e-pasta adresi projekti@vi.gov.lv, norādot mācību iestādi un pēc iespējas precīzāku testējamo skaitu. Tāpat izglītības iestāde savus darbinieku uz Covid-19 testu var pieteikt reģionālajā Veselības inspekcijas (VI) nodaļā, paralēli sūtot datus uz iepriekš norādīto e-pastu.

Jau vēstīts, ka ceturtdien, 4. februārī, MK atbalstīja Veselības ministrijas (VM) izstrādāto plānu Covid-19 drošības pasākumu mazināšanai pēc tā dēvētā "luksofora principa". Pēc apstiprinātā plāna paredzēts, ka šobrīd klātiene strādā tikai bērnudārzi un speciālās izglītības iestādes.

Tāpat pēc "luksofora principa" paredzēts, ka ierobežojumi netiek mīkstināti, kamēr 14 dienu laikā reģistrē ne vairāk kā 200 jaunus saslimšanas gadījumus.

Tāpat "Delfi" jau ziņoja, ka šobrīd pieejamas individuālas konsultācijas klātienē visos skolas vecumposmos bērniem, kam grūtības mācībās un kam nepieciešams psihoemocionāls atbalsts. Tas attiecas arī uz skolu, profesionālo skolu un augstskolu beidzējiem.

Vienlaikus konsultāciju laikā jāievēro Covid-19 ierobežošanas drošības pasākumi, proti, konsultācijas telpā drīkst atrasties tikai skolēns un pedagogs, jāievēro divu metru distance un telpas jāvēdina pēc katras konsultācijas, iepriekš skaidroja Izglītības kvalitātes valsts dienesta vadītāja Inita Juhņeviča.

Seko "Delfi" arī Instagram vai YouTube profilā – pievienojies, lai uzzinātu svarīgāko un interesantāko pirmais!