Foto: DELFI Aculiecinieks

Pirmdien, 18.augustā, pirms saullēkta debesīs varēs redzēt vizuāli iespaidīgo Venēras un Jupitera satuvošanos, portālam "Delfi" pastāstīja Latvijas Astronomijas biedrības (LAB) priekšsēdētājs Māris Krastiņš.

Abas planētas un to satuvošanos debesīs varēs novērot ziemeļaustrumu - austrumu virzienā no pulksten 4:30 līdz 5:30. Attālums starp abām planētām šajā laikā būs 0,2 grādi, kas vizuāli ir mazāks par pusi no pilna Mēness diametra.

Planētu satuvošanās jeb konjunkcijas nav reti novērojama parādība, jo gadā vidēji var redzēt 2 līdz 10 planētu konjunkcijām. Tomēr Venēras un Jupitera satuvošanās parasti raisa īpašu interesi, jo abas planētas, ja uz tām raugās no zemes, spožuma ziņā ieņem trešo un ceturto vietu. Tūlīt aiz Saules un Mēness.

Nākamā reize, kad Venēra atradīsies cieši līdzās Jupiteram, būs 2015.gada 1.jūlijā, kad abas planētas būs novērojamas vakarā pēc saulrieta 0,3 grādu attālumā viena no otras.

Retajās reizēs, kad Venēra un Jupiters satuvojas vēl ciešāk, tās vizuāli var izskatīties kā viens spožs spīdeklis. Šāds notikums, kas bija vērojams 2.gada 17.jūnijā pirms mūsu ēras, kalpojis par pamatu vienai no teorijām, ka Venēras un Jupitera cieša satuvošanās debesīs ir bijusi novērojama kā Betlēmes zvaigzne.

Seko "Delfi" arī Instagram vai YouTube profilā – pievienojies, lai uzzinātu svarīgāko un interesantāko pirmais!