Foto: DELFI
Pirmdien gaidāmā vētra galvaspilsētā, Jūrmalā, Pierīgas novados un arī citviet Latvijas piekrastē var būt spēcīgāka nekā piektdien, liecina sinoptiķu prognozes.

Skaitlisko modeļu prognozes par vēja maksimālo spēku brāzmās ir dažādas, galvenokārt līdz 28-33 metriem sekundē. Stiprākais vējš gaidāms piekrastē, bet prognozes atšķiras, vai tā būs Kurzemes piekraste vai arī Jūrmala un Rīga. Vējš pūtīs no ziemeļrietumiem un ziemeļiem.

Jebkurā gadījumā lielākais izsaukumu skaits par vētras postījumiem glābējiem gaidāms Rīgā, jo galvaspilsētā tik stiprs vējš ir retāk nekā Kurzemes piekrastē.

Vētras kulminācija gaidāma dienas vidū un pēcpusdienā. Pirmdienas pievakarē vēja spēks sāks mazināties.

Līdz ar stipro vēju daudzviet gaidāms arī sniegs un putenis.

Ūdens līmeņa kāpums Rīgas līcī un tajā ietekošo upju lejtecēs gaidāms līdzīgs kā piektdien.

Jau ziņots, ka pirmdien no plkst.3 naktī līdz plkst.22 vakarā būs spēkā Latvijas Vides, ģeoloģijas un meteoroloģijas centra izsludinātais dzeltenās pakāpes brīdinājums par rietumu, ziemeļrietumu vēja pastiprināšanos brāzmās līdz 20-24 metriem sekundē, savukārt no plkst.6 līdz 18 visos piekrastes novados un pilsētās, arī Rīgā, būs spēkā oranžais brīdinājums par 25-30 metrus sekundē spēcīgām brāzmām.

Sarkanā līmeņa brīdinājums tiktu izsludināts, ja prognozētais vēja ātrums brāzmās sasniegtu 33 metrus sekundē.

Piektdien novērojumu stacijā galvaspilsētas centrā ziemeļrietumu vēja ātrums brāzmās sasniedza 25,3 metrus sekundē, un tik stiprs vējš Rīgas centrā nebija novērots pēdējos 14 gadus; 2008.gada 23.februārī vēja brāzmu spēks sasniedza 27,5 metrus sekundē. Savukārt Bauskas meteoroloģiskajā stacijā piektdien reģistrētās brāzmas līdz 29 metriem sekundē bija spēcīgākās kopš 2001.gada novembra.

Seko "Delfi" arī Instagram vai YouTube profilā – pievienojies, lai uzzinātu svarīgāko un interesantāko pirmais!