Foto: AFP/Scanpix
Pirmie patvēruma meklētāji Latvijā varētu ierasties ne ātrāk kā pēdējās janvāra dienās vai februārī, portālam "Delfi" apliecināja Iekšlietu ministrijā.

Saskaņā ar Grieķijai nosūtīto pārvietošanas grafiku pirmajā reizē Latvija plāno uzņemt līdz 10 patvēruma meklētājiem.

Eiropas Komisijas (EK) lēmumā noteiktie termiņi un vienošanā ar Grieķiju paredz, ka Grieķija janvāra otrajā pusē uzsāks darbu pie patvēruma meklētāju failu atlases atbilstoši Latvijas nosūtītajam profilam. "Latvijas amatpersonas sadarbībā ar Grieķijas kolēģiem izzinās failu saturu, nepieciešamības gadījumā veiks personu intervijas, kā arī nodrošinās drošības pārbaudes un citas nepieciešamās darbības," skaidroja ministrijā.

Līdz bēgļa vai alternatīvā statusa iegūšanai patvēruma meklētāji uzturēsies Patvēruma meklētāju uzņemšanas centrā „Mucenieki".

Atbilstoši "Rīcības plānam personām, kurām nepieciešama starptautiskā aizsardzība, pārvietošana un uzņemšana Latvijā" sadarbībai ar Itāliju un Grieķiju ir nozīmēti divi sakaru virsnieki jeb koordinatori. Lai iepazītos ar apstākļiem uz vietas, iekšlietu nozares amatpersonas darba vizītē Grieķijā uzturējās pagājušā gada nogalē, kur nodibināja kontaktus ar Grieķijas nacionālo kontaktpunktu pārvietošanas jomā, Eiropas patvēruma biroju un tikās ar starptautisko organizāciju pārstāvjiem, piebilst Iekšlietu ministrijā.

Vizītes laikā tika izzināta arī citu valstu pieredze un patvēruma meklētāju pārvietošanas process.

Jau ziņots, ka saskaņā ar Eiropas Savienības Tieslietu un iekšlietu ministru padomes lēmumu Latvijai no Itālijas un Grieķijas būs jāuzņem papildu 281 persona, kurai nepieciešama starptautiskā aizsardzība. Tādējādi kopējais patvēruma meklētāju skaits, kas Latvijai būs jāuzņem divu gadu laikā, ir 531 persona.

Seko "Delfi" arī Instagram vai YouTube profilā – pievienojies, lai uzzinātu svarīgāko un interesantāko pirmais!