Foto: Shutterstock

Pirmie desmit Covid-19 vakcinācijas kabineti tiks veidoti desmit Latvijas slimnīcās, informēja Veselības ministrijas (VM) pārstāvis Oskars Šneiders.

Plānots, ka slimnīcas, kurās tiks sākta personāla vakcinācija, ir Rīgas Austrumu klīniskā universitātes slimnīca, Paula Stradiņa klīniskā universitātes slimnīca, Bērnu klīniskā universitātes slimnīca, Liepājas reģionālā slimnīcā, Ziemeļkurzemes reģionālā slimnīca, Jelgavas pilsētas slimnīca, Jēkabpils reģionālā slimnīca, Rēzeknes slimnīca, Daugavpils reģionālā slimnīca un Vidzemes slimnīca.

Šneiders atklāja, ka ārstniecības iestādes jau šobrīd veido sarakstus ar darbiniekiem, kuri saņems vakcīnu pirmie. Vaicāts par orientējošo vakcīnu saņemšanas laika grafiku, viņš atkārtoja ministrijas iepriekš pausto - ja Eiropas Zāļu aģentūra (EZA) ieteiks reģistrēt uzņēmumu "BioNTech" un "Pfizer" izstrādāto vakcīnu pirmdien, ko tā ir izdarījusi, tad dažu dienu laikā Eiropas Komisija (EK) lemtu par reģistrācijas apliecības piešķiršanu, kas būtu derīga visās Eiropas Savienības (ES) un Eiropas Ekonomiskās zonas dalībvalstīs.

Pēc tam vakcīnu var sākt nogādāt vienlaikus uz visām ES valstīm, tostarp Latviju, pauda VM pārstāvis, piebilstot, ka līdz ar to 28.decembrī Latvijā sāktu darboties desmit vakcinācijas kabineti, kuros vakcīnu saņemt varētu ārstniecības personāls, kas strādā ar Covid-19 pacientiem, un Neatliekamās medicīniskās palīdzības dienesta (NMPD) darbinieki.

Savukārt ar jautājumiem par vakcīnu devu apjomu pirmajai piegādei VM pārstāvis aicināja vērsties Zāļu valsts aģentūrā. Kā ziņots, EZA pirmdien paziņoja, ka apstiprinājusi farmācijas uzņēmumu "Pfizer" un "BioNTech" izstrādātās Covid-19 vakcīnas izmantošanu ES, paverot ceļu vakcinācijas uzsākšanai tuvākajās dienās.

EZA paziņoja, ka ekspertu komiteja rekomendējusi EK ar nosacījumiem apstiprināt "Pfizer" un "BioNTech" Covid-19 vakcīnu izmantošanai ES. Formāli vakcīna ir jāapstiprina EK un tās prezidente Urzula fon der Leiena paziņojusi, ka sagaida lēmuma pieņemšanu līdz pirmdienas vakaram.

"Šis ir izšķirošs brīdis mūsu centienos piegādāt drošas un efektīvas vakcīnas eiropiešiem," tviterī raksta Leiena. Savukārt aģentūras direktore Emera Kuka paziņoja, ka vakcīna pasargās arī pret koronavīrusa jauno paveidu, kas pašlaik izplatās Lielbritānijā. "Šobrīd nav liecību, kas liktu domāt, ka šī vakcīna nestrādās pret jauno variantu," pavēstīja Kuka.

Lielbritānijā un ASV jau ir sākusies cilvēku vakcinēšana ar šo Covid-19 vakcīnu, kas izmēģinājumos uzrādījusi 95% efektivitāti. EK ir noslēgusi līgumus ar septiņiem potenciālo vakcīnu piegādātājiem, lai nodrošinātu visiem ES pilsoņiem iespēju galu galā vakcinēties pret jauno koronavīrusu. Dalībvalstis pašas izlems, kuras cilvēku grupas vakcinēt vispirms, bet pirmie pretendenti būs veselības aprūpes nozares darbinieki un gados veci cilvēki.

Seko "Delfi" arī Instagram vai YouTube profilā – pievienojies, lai uzzinātu svarīgāko un interesantāko pirmais!