Foto: DELFI
Centrālā vēlēšanu komisija (CVK) trešdien sāka pieņemt deputātu kandidātu sarakstus 10.Saeimas vēlēšanām, un pirmie savu sarakstu iesniedza apvienības "Saskaņas Centrs" (SC) pārstāvji.

Foto galerija

Sarakstu pieņemšana sākās pulksten 13 un SC pārstāves ieradās dažas minūtes pirms tam, paužot izbrīnu, ka viņu saraksts būs iesniegts pirmais, jo bija domājušas, ka izveidosies rinda.

Kandidātu sarakstu iesniedzējus sagaidīja vien vairākas foto un televīzijas kameras.

Sarasta iesniegšanas secībai Saeimas vēlēšanās vairs nav lielas nozīmes, jo vēlēšanās saraksta kārtas numurus piešķir pēc izlozes, nevis iesniegšanas kartībā.

Pirmie trīs numuri Rīgas apgabalā ir SC Saeimas frakcijas vadītājs Jānis Urbanovičs, Rīgas domes (RD) Pilsētas attīstības komitejas priekšsēdētājs Sergejs Dolgopolovs un Saeimas sekretāra biedrs Andrejs Klementjevs. Rīgā startēs arī vairāki citi SC Saeimas deputāti, savukārt RD frakciju bez Dolgopolova pārstāv vēl tikai deputāts Igors Zujevs.

Vidzemes apgabalā pirmais numurs ir Saeimas deputāts Ivans Klementjevs, viņam seko Garkalnes novada domes priekšsēdētājs Juris Silovs un Rīgas domnieks, bijušais Saeimas deputāts un iekšlietu ministrs Jānis Ādamsons. Citi Saeimas deputāti šai apgabalā nekandidē, taču sarakstā ir vēl divi RD deputāti: Igors Kuzmuks un Igors Solovjovs. Ar pēdējo, 30. numuru sarakstā iekļauta Latvijas Apvienoto biedru arodbiedrības LABA priekšsēdētāja Vineta Sprugaine.

Zemgalē pirmās trīs vietas ir Saeimas deputātam Vitālijam Orlovam, juristam Aivaram Bergeram un Ārim Ružam, kas vēl pērn kandidēja uz RD no LSDSP saraksta un bija šīs partijas "analītiskās grupas" vadītājs. Pēdējais numurs sarakstā ir bijušajam Valsts civildienesta pārvaldes direktoram Mārim Skudram.

Latgales apgabala sarakstā pirmajā trijniekā ir Saeimas deputāts Jānis Tutins, Eiropas Parlamenta deputāta, Latvijas sociālistiskās partijas priekšsēdētāja Alfrēda Rubika dēls un Saeimas deputāta Artūra Rubika brālis Raimonds Rubiks, kā arī Daugavpils Universitātes saimniecības daļas direktors Aleksejs Burunovs, kurš ir Daugavpils pilsētas partijas pārstāvis. Latgales sarakstā būs arī Saeimas deputāti Ivans Ribakovs un Sergejs Fjodorovs.

Savukārt Kurzemes apgabala saraksta augšgalā būs Saeimas deputāts Valērija Agešins, uzņēmējs un miljonārs Mārtiņš Lauva un vides aizsardzības aktīvists Jānis Matulis. Šajā apgabalā SC sarakstā vēlēšanās startēs arī peldētājs Romāns Miloslavskis.

CVK priekšsēdētājs Arnis Cimdars žurnālistiem pastāstīja, ka komisijai, saņemot sarakstu, pirmais darba posms ir tā pārbaude un reģistrēšana, kas gan notiks nākamajā pirmdienā plānotajā CVK sēdē. Tālāk sarakstu nosūtīs pārbaudei atbildīgajām iestādēm.

Sarakstus un programmas šogad pirmo reizi varēs iesniegt arī elektroniski un tie CVK mājas lapā parādīsies, tiklīdz būs pabeigts tehniskais darbs pie nebuliskojamās informācijas dzēšanas.

Cimdars prognozēja, ka SC saraksts un programma varētu parādīties mājas lapā jau trešdienas vakarā.

Pirmajā dienā CVK kandidātu sarakstus no iesniedzējiem pieņem bez iepriekšējas pieteikšanās - rindas kārtībā, bet pārējā laikā - pieteikšanās secībā. Sarakstu iesniegšanas laiks jāpiesaka pie CVK sekretāra, kas ir atbildīgā amatpersona par kandidātu sarakstu pieņemšanu. Sarakstus varēs iesniegt līdz 3.augustam, informēja CVK
Šogad pirmo reizi Saeimas vēlēšanās spēkā ir nosacījums, ka vienu un to pašu deputātu kandidātu drīkst pieteikt tikai vienā vēlēšanu apgabalā.

Cimdars prognozē, ka šis nosacījums palielinās sarakstos pieteikto kandidātu skaitu un līdz ar to arī laiku, kas vajadzīgs, lai izskatītu un pieņemtu kandidātu sarakstu.

Pēc sākotnējām prognozēm tās varētu būt sešas līdz astoņas stundas vienam sarakstam. Tāpēc CVK priekšsēdētājs aicina sarakstu iesniedzējus neatstāt sarakstu sagatavošanu uz pēdējo brīdi, bet iesniegt sarakstus "jo ātrāk, jo labāk".

Maksimālais kandidātu skaits, ko katra partija vai partiju apvienība drīkst pieteikt vēlēšanām, ir 115 kandidāti. Salīdzinājumam 9.Saeimas vēlēšanās vienā sarakstā tika pieteikti vidēji 54 kandidāti, vēlēšanām tika reģistrēti 19 kandidātu saraksti un 1024 kandidāti.

Iesniedzot sarakstu Saeimas vēlēšanām, katrā vēlēšanu apgabalā tam jāpievieno visu kandidātu parakstīta priekšvēlēšanu programma, katra kandidāta parakstīts paziņojums, ka viņš piekrīt kandidēt vēlēšanās, deklarācija par atbilstību Saeimas vēlēšanu likuma prasībām, kā arī katra kandidāta parakstītas ziņas par sevi. Ziņas jāsniedz par dzīvesvietu, izglītību, darba vietu un ieņemamajiem amatiem, latviešu valodas prasmi, kandidāta valdījumā esošajiem īpašumiem, parādsaistībām, aizdevumiem, skaidrās un bezskaidrās naudas uzkrājumiem, vērtspapīriem. Jānorāda arī ārvalsts pilsonība, ja tāda ir un tas, vai kandidāts ir vai nav sadarbojies ar PSRS, ārvalstu drošības dienestiem, izlūkdienestiem vai pretizlūkošanas dienestiem.

Lai piedalītos 10.Saeimas vēlēšanās, partijai un partiju apvienībai jāiemaksā drošības nauda 1000 latu apmērā, un CVK jāiesniedz šo maksājumu apliecinošs dokuments. Kandidātu saraksts un tam pievienojamie dokumenti sagatavojami, izmantojot CVK lietojumprogrammu, un iesniedzami rakstveidā un elektroniskā veidā.

Seko "Delfi" arī Instagram vai YouTube profilā – pievienojies, lai uzzinātu svarīgāko un interesantāko pirmais!