Foto: F64

Rīgas Franču licejā pa trešā stāva tualetes logu aizkritušu durvju dēļ pagājušajā nedēļā izlēcis un smagi cietis kāds pirmklasnieks, trešdien ziņo Latvijas Televīzijas (LTV) raidījums "4. studija".

LTV vēsta, ka ar jautājumiem pie raidījuma vērsušies skolēnu vecāki, norādot, ka bērni esot uztraukušies, tāpat uztraukušies esot arī paši vecāki, jo sīkāk nekas par notikušo un tā iemesliem netiekot skaidrots, bet vecākiem esot svarīgi zināt, kādus jautājumus pēc notikušā ar savām atvasēm pārrunāt. Kāda skolēna māte raidījumam norādījusi, ka būtu gribējies, lai skolotāja pati pastāsta, kas noticis, jo pašlaik nav arī iespējams pārliecināties, vai notikušā iemesls nav bijusi kāda mobinga epizode.

Nelaime 10. oktobrī notikusi tā dēvētajā mazajā Franču licejā Rīgā, Mēness ielā, mācību stundu starpbrīdī.

Rīgas domes Izglītības un sporta departamenta izglītības atbalsta nodaļas pārstāve LTV trešdien skaidroja, ka labierīcību telpā bijuši divi zēni – viens dažādos veidos mēģinājis pievērst uzmanību tam, ka tualetes durvis ir iestrēgušas, bet otrs reaģējis citādāk. Viņš sapratis, ka netiks ārā, atvēris logu, "un rezultāts ir tāds, kā tas ir", stāstīja amatpersona.

Skola par notikušo uzreiz esot informējusi pašvaldību un ziņojusi, ka negadījums noticis, jo iestrēgusi tualetes durvju mēlīte. Tāpat nekavējoties izsaukta policija un mediķi, bet pašvaldība nekavējoties uz skolu esot aizsūtījusi psihologus.

LTV ziņo, ka skolēna vecāki spriežot, ka bērns izlēmis izlēkt pa logu, nevis sagaidīt pieaugušos, kas atvērtu durvis, jo skolā tieši tā rīkoties mācīts ugunsgrēka gadījumā, proti, situācijā, kad bērns nonācis slēgtās telpās dzīvības briesmu gadījumā.

"TV3" raidījums "Bez tabu" otrdien vēstīja, ka šobrīd tualetes telpā esot noņemti logiem rokturi, zinājuši teikt pie mācību iestādes sastaptie vecāki. Arī viņi esot sašutuši un gaidot skolas turpmāko rīcību. "Bez tabu" citējis skolēnu vecāku rakstīto, kuri interesējušies, vai netiek plānotas dienesta pārbaudes par šo negadījumu, kad pirmklasnieks bijis spiests izlēkt pa logu, "jo durvis, kuras regulāri iesprūst (un par to zina visi), nebija iespējams atvērt". Tāpat taujāts, vai uz pārbaudes laiku nebūtu nepieciešams atstādināt skolas direktori vai viņas vietnieku saimnieciskajos jautājumos.

"Ir skaidrs, ka bija aizkritušas durvis, un, kā man teica klases audzinātāja, tās durvis bija aizkritušas arī dažas dienas iepriekš, un arī bija iesprūduši bērni. Viņi sākotnēji bija klauvējuši, bija saukuši palīgā, neviens kaut kādā laika posmā, es nezinu, cik ilgā, droši vien ne pārāk ilgā, nebija atnācis. Nekad dzīvē mums nav bijušas šādas situācijas. Tas, ka viņam nepatīk slēgtas telpas, to es zinu. Izrādījās, ka skolā ir bijusi drošības apmācība, kur ir teikts, ka ugunsgrēka gadījumā, ja tu esi iesprūdis un tu netiec nekur, tad ir jālec ārā pa logu. Ne mans bērns vienīgais to bija tā sapratis," "Bez tabu" citējis cietušā zēna mātes stāstīto.

Pusaudžu un jauniešu resursu centra vadītājs Nils Sakss Konstantinovs LTV raidījumam trešdien atzina, ka bērniem šajā vecumā ir konkrētā domāšana, smadzenes vēl nespēj tik labi diferencēt abstraktas un konceptuālas lietas, viņi domā ļoti tieši – ja bērnam pasaka kaut ko tieši, tad "viņš arī izdarīs".

"TV3" un LTV raidījumu žurnālisti vēlējušies iegūt Rīgas Franču liceja vadības komentāru, taču abiem medijiem tas nav izdevies. Skolas direktores vietnieks "TV3" atturējies komentēt situāciju, norādot, ka šobrīd sniedz atbildes uz iesaistīto dienestu jautājumiem, bet LTV žurnālisti nav varējuši skolas vadību sazvanīt vai sarunāt tikšanos. Tāpat arī, ierodoties klātienē, žurnālisti bargi no teritorijas izraidīti.

Cietušais zēns šobrīd ārstējas slimnīcā, savukārt Valsts policijā par notikušo sākta resoriskā pārbaude. Pārbaudes sākušas arī citas atbildīgās institūcijas.

Seko "Delfi" arī Instagram vai YouTube profilā – pievienojies, lai uzzinātu svarīgāko un interesantāko pirmais!