Foto: RIA Novosti/Scanpix

Reģistrētā bezdarba līmenis maija beigās bija 9,9% no ekonomiski aktīvo iedzīvotāju kopskaita. Bezdarba līmenis salīdzinājumā ar aprīlī samazinājies par 0,5% punktiem, liecina Nodarbinātības valsts aģentūras (NVA) dati.

NVA uzskaitē 2013.gada maija sākumā bija 102 760, bet maija beigās - 97 769 bezdarbnieki. Pirmo reizi kopš bezdarba pieauguma ekonomiskās krīzes iespaidā, reģistrēto bezdarbnieku skaits ir noslīdējis zem simts tūkstošiem.

Kopumā bezdarbnieku skaits valstī mēneša laikā ir samazinājies turpat par pieciem tūkstošiem cilvēku (4 991).

Maijā bezdarbnieka statuss tika piešķirts 7 564 personām, tas ir par 855 cilvēkiem jeb 10,2% mazāk nekā 2013.gada aprīlī. 6 805 bezdarbnieki maijā iekārtojās pastāvīgā darbā un par to informēja NVA, bet 4 761 zaudēja bezdarbnieka statusu, jo bez attaisnojoša iemesla nepildīja bezdarbnieka pienākumus, piemēram, lai iegūtu statusu, NVA sniedza par sevi nepatiesas ziņas, kļuva par darba ņēmēju un par darba attiecību uzsākšanu neinformēja NVA, neieradās uz NVA konsultāciju pie sava nodarbinātības aģenta noteiktajā apmeklējuma laikā u.c.

Maijā darba devēji NVA filiālēs pieteica 3 798 brīvās darba vietas. Kopumā maija beigās NVA datu bāzē bija 6 130 darba devēju NVA filiālēs reģistrētās brīvās darba vietas. Visvairāk ar NVA filiāļu starpniecību darba devēji maijā meklēja veikalu pārdevējus, šuvējus, palīgstrādniekus, kravas automobiļa vadītājus, pavārus, kūdras ieguves palīgstrādniekus, pastniekus, komplektētājus, kuģu remontatslēdzniekus, rokas lokmetinātājus, vilcējautomobiļa vadītājus, kuģubūves atslēdzniekus, veikala kasierus, pārdevējus konsultantus, sezonas lauksaimniecības strādniekus.

NVA direktore Inese Kalvāne norāda, ka dati apliecina kopumā mērenu darbaspēka pieprasījumu darba tirgū, sezonas darbi to palielina tirdzniecības un sabiedriskās ēdināšanas, būvniecības un transporta nozarēs. Šobrīd NVA ir reģistrēts par 35% vakanču vairāk nekā tas bija pirms gada. Pozitīvas tendences ir vērojamas arī bezdarbnieku darbā iekārtošanās jomā.

Kopumā šī gada piecos mēnešos darbu ir atraduši 30 880 aģentūrā reģistrētie bezdarbnieki, bet pērn šajā pašā periodā - 28 500. "Veiksmīgākie darba atrašanā ir tie bezdarbnieki, kuriem ir profesionālā kvalifikācija. NVA īstenotie apmācību pasākumi pozitīvi ietekmē bezdarbnieku konkurētspēju darba tirgū. Pēc apmācību saņemšanas izredzes iesaistīties darba tirgū ir lielākas, nodarbinātība - ilgtspējīgāka. Tāpat NVA sniegtais atbalsts pirmās darba prakses iegūšanai ir veicinājis jauniešu bezdarbnieku nodarbinātību," norāda Kalvāne.

Zemākais bezdarba līmenis 2013.gada maija beigās reģistrēts Rīgas reģionā - 6,5%, augstākais bezdarba līmenis bija Latgales reģionā - 20,2%. Kurzemes reģionā bezdarba līmenis maijā bija 10,5%, Zemgales reģionā - 10,5% un Vidzemes reģionā - 11,7%.

Valsts lielākajās pilsētās bezdarba līmenis maija beigās bija: Rīgā - 6,1%, Jelgavā - 7,3%, Valmierā - 6,7%, Ventspilī - 7,9%, Liepājā - 9,5%, Jūrmalā - 8,9%, Daugavpilī - 10,1%, Jēkabpilī - 12,8%, Rēzeknē - 18,8%.

Seko "Delfi" arī Instagram vai YouTube profilā – pievienojies, lai uzzinātu svarīgāko un interesantāko pirmais!