Foto: Publicitātes foto
Paula Stradiņa klīniskajā universitātes slimnīcā pirmo reizi Latvijā izdevies izoperēt ribu ar īpaši saudzīgu metodi, informēja slimnīcas pārstāve Lāsma Sīle.

Slimnīcas Plaušu slimību un torakālās ķirurģijas centrā veikta endoskopiska operācija, kuras laikā izņemta riba caur diviem maziem griezieniem - trīs centimetru un 1,5 centimetru garumā.

Šāda operācija veikta pacientam, kurš slimo ar audzēju. Viņam trešajā ribā bija attīstījušās metastāzes, un bija nepieciešams to izņemt. Endoskopiskas operācijas priekšrocība salīdzinājumā ar konvencionālu ķirurģisku metodi ir tā, ka grieziens nav jāveic pa visu krūšu kurvi, netiek pāršķelti visi muskuļi, operācija nav plaši traumatiska un atveseļošanās periods pacientam pēc šādas operācijas ir daudzkārt īsāks un vieglāks, skaidro slimnīcas pārstāve. Viņa arī piebilst, ka estētiskais rezultāts pēc šādas mazinvazīvas operācijas ir daudz labāks. Pacients tika izrakstīts no slimnīcas nedēļu pēc operācijas dienas.

Operāciju veica ķirurgs, Plaušu slimību un torakālās ķirurģijas centra virsārsts Artjoms Špaks, kurš atzīst - endoskopiskā ķirurģija attīstās visā pasaulē un arī Stradiņa slimnīcā rezidenti un jaunie ārsti aktīvi apgūst šādu mazinvazīvu operāciju prasmes. "Varam vēlēties labākus endoskopiskos instrumentus, kas ļautu operāciju veikt raitāk, tomēr esmu gandarīts, ka varam palīdzēt pacientiem Eiropas un pasaules plaušu ķirurģijas līmenī," norāda Špaks.

Stradiņa slimnīcas Plaušu slimību un torakālās ķirurģijas centrā ķirurģiskā aktivitāte 2016.gadā pieaugusi par 30%. Centra speciālisti sadarbībā ar citiem Slimnīcas ārstiem nodrošina plaušu, barības vada, videnes orgānu, krūšu kurvja sienas slimību ātru, kvalitatīvu diagnostiku un modernu ārstēšanu.

Seko "Delfi" arī Instagram vai YouTube profilā – pievienojies, lai uzzinātu svarīgāko un interesantāko pirmais!