Sestdien, pirmo reizi Latvijā geju, lesbiešu un biseksuāļu pasākuma "Rīgas praids 2005" ietvaros vairāki desmiti cilvēku devušies seksuālo minoritāšu gājienā.
Gājienu vērot ir ieradušies vairāki tūkstoši skatītāju, starp kuriem ir ļoti daudz šī pasākuma pretinieku. Protestētāji gājiena dalībniekiem velta lamas un rupjības.

Iespējams, protestētāju dēļ tika mainīts gājiena maršruts. Gājienam bija jāsākas Anglikāņu ielā, jāturpinās Doma laukumā un jābeidzas Anglikāņu ielā. Taču šī iela bija pilna ar skatītājiem un gājiena pretiniekiem. Tādēļ policijas eskorta pavadībā, gājiens sākotnēji virzījās Latvijas Bankas ēkas virzienā.

Gājiena dalībnieki nes plakātus aicinot ievērot geju un lesbiešu tiesības un lielu varavīksnes karogu. Starp gājiena dalībniekiem ir plakāti "Mēs arī esam kristieši", "Mēs arī esam par ģimeni. Runa ir par mīlestību".

Arī gājiena pretiniekiem rokās ir plakāti. Uz viena no tiem ir rakstīts "Pra Aids".

Kā ziņots, sestdien pirmo reizi Latvijas vēsturē notiek geju, lesbiešu un biseksuāļu pasākums "Rīgas praids 2005".

Kā norāda "Rīgas praids 2005" rīkotāji, šāda veida pasākumi ir kļuvuši par tradīciju Skandināvijas valstīs, Rietumeiropā un Ziemeļamerikā.

"Praids" ir savdabīgs indikators, kas liecina par konkrētās valsts sabiedrības, politikas un kultūras atbilstību vispārpieņemtajiem brīvības, tolerances, cilvēktiesību un demokrātijas principiem.

Pasākumu Rīgā organizē "Geju un lesbiešu jauniešu atbalsta grupa" ar vairāku Zviedrijas sabiedrisko organizāciju un "Stockholm Pride" atbalstu.

Jau ziņots, ka Rīgas pilsētas izpilddirektors Ēriks Škapars (JL) šonedēļ atsauca iepriekš izsniegto izziņu par gājiena rīkošanu, pamatojot ar to, ka pasākuma laikā iespējamas lielas nekārtības - dažādas ekstrēmas organizācijas paziņojušas, ka ir gatavas protestēt pret šo pasākumu. Lai apstrīdētu šo lēmumu, pasākuma rīkotāji vērsās Administratīvajā rajona tiesā, kura prasību apmierināja. Škapars, ņemot vērā tiesas spriedumu, šodien aizliegumu atcēla un saskaņoja gājienu.

Diskusijas par seksuālo minoritāšu gājiena atļaušanu ir radījušas draudus Rīgas domes koalīcijas stabilitātei. Latvijas Pirmā partija jau paziņojusi, ka pirmdien lems par demisijas izteikšanu Škaparam, izpilddirektora rīcību negatīvi vērtē arī kreiso politisko spēku pārstāvji.

Protesta akcijas pret sarīkojumu plāno vairākas sabiedriskās organizācijas, par iecerēm nepieļaut gājienu paziņojušas arī labēji ekstrēmās organizācijas. Vairāki politiķi, amatpersonas un baznīcas pārstāvji pauduši nosodījumu gaidāmajam pasākumam un seksuālajām minoritātēm.

Seko "Delfi" arī Instagram vai YouTube profilā – pievienojies, lai uzzinātu svarīgāko un interesantāko pirmais!