Ceļu satiksmes drošības direkcija (CSDD) nekad iepriekš nav saņēmusi informāciju, ka kāds Latvijas pilsonis par braukšanu ar Latvijā izdotu autovadītāja apliecību ārvalstīs būtu arestēts, un sestdien notikušais gadījums Amerikas Savienotājās Valstīs (ASV) ir pirmais šāds precedents.
Kā informēja CSDD sabiedrisko attiecību speciālists Jānis Aizpurs, reizēm direkcija no autovadītājiem saņem sūdzības par to, ka ārzemēs neatzīst Latvijā izdoto autovadītāja apliecību, bet gadījumu, kad cilvēks par to arestēts, līdz šim vēl nav bijis.

Kad Latvija pievienojās Starptautiskajai konvencijai par ceļu satiksmi, CSDD uz visām valstīm, tostarp uz ASV izsūtīja Latvijas autovadītāju apliecības paraugu, informējot, ka šādas apliecības ir jāatzīst.

Taču, tā kā ir saņemtas sūdzības par apliecību neatzīšanu, CSDD vērsusies Ārlietu ministrijas konsulārajā daļā, lai tā mēģina ārvalstu oficiālās varas iestādes padziļināti informēt par Latvijas autovadītāju apliecībām.

Sestdien ASV Masačūsetsas štata Čikopī pilsētas policija aizturējusi divus Latvijas pilsoņus - Kristapu Cepli un Mārtiņu Gaili -, pamatojot savu rīcību ar argumentu, ka Latvijā izdotās autovadītāja apliecības nedod tiesības vadīt automašīnu ASV teritorijā.

Kārtības sargi uzlikuši rokudzelžus Gailim un nogādājuši viņu vietējā policijas iecirknī. Gaili policija atbrīvojusi tikai pēc divarpus stundām, kad iemaksāta drošības nauda 25 ASV dolāru apmērā un uzrādīta aizturētā pase.

Pirmdien Čikopī tiesa atzina, ka pilsētas policija rīkojusies nelikumīgi, un abi Latvijas pilsoņi aizturēti bez pamata. Tomēr iemaksāto drošības naudu esot iespējams atgūt tikai caur tiesu, bet advokāta algošanai abiem cietušajiem naudas nav.

Seko "Delfi" arī Instagram vai YouTube profilā – pievienojies, lai uzzinātu svarīgāko un interesantāko pirmais!