Veselības obligātās apdrošināšanas valsts aģentūras (VOAVA) līdzšinējā direktore Ināra Bluķe pērn oktobrī sev piešķīrusi vairāk nekā 1000 latu pabalstu, savukārt vasarā saņēmusi gandrīz 2000 latu prēmiju.
Veselības ministrija šo faktu lūgusi izvērtēt Korupcijas novēršanas un apkarošanas birojam (KNAB).

Rīkojumu par pabalsta piešķiršanu veselības uzlabošanai vienas mēnešalgas apjomā - 1100 latu - parakstījusi Bluķe, bet 1980 prēmijas piešķiršanu Bluķei par 2002.gada rezultātiem akceptējusi VOAVA direktora vietniece finanšu jautājumos Lūcija Akermane, liecina aģentūras BNS rīcībā esošās rīkojumu kopijas.

Veselības ministre Ingrīda Circene sacīja, ka ministrija Bluķes rīcību lūgusi izvērtēt KNAB, savukārt VOAVA ierosināta dienesta izmeklēšana. KNAB sabiedrisko attiecību speciālists Andris Vitenburgs aģentūrai BNS apliecināja, ka ministrijas iesniegums saņemts.

Akermane paskaidroja, ka pērn prēmijas saņēmusi ne tikai direktore, bet arī darbinieki. Viņa pastāstīja, ka prēmiju Bluķei nolēma piešķirt, jo 2002.gadā aģentūrā ieviesa informācijas sistēmu, kas bijis sarežģīts un laikietilpīgs darbs. "Darbinieki par to pašu darbu saņēma prēmiju vienas mēnešalgas apjomā," paskaidroja Akermane.

Savukārt 1100 latu Bluķe varējusi saņemt, jo ikvienam no VOAVA darbiniekiem, ejot atvaļinājumā, esot tiesības vienreiz gadā saņemt pabalstu veselības uzlabošanai mēnešalgas apjomā.

Veselības ministrijā (VM) informēja, ka VOAVA prēmiju piešķiršana nav jāsaskaņo ar ministriju, jo aģentūrai ir savs algas fonds, no kura arī izmaksā prēmijas. "Ja viņiem algas fondā paliek pāri nauda un viņi to vēlas izmaksāt prēmijās, mēs to ietekmēt nevaram," sacīja VM sabiedrisko attiecību speciāliste Zaiga Barvida.

Bluķi veselības ministre atlaida, kad VM dienesta izmeklēšanas komisija nolēma Bluķei izteikt rājienu, jo viņa laikus ministrijā neiesniedza informāciju par kapitācijas modeļa ieviešanu Rīgā. Amatu Bluķe atstāja 29.decembrī.

VOAVA direktora pienākumus pašreiz pilda vadītāja vietnieks ārstniecības pakalpojumu jautājumos Zigurds Lasovskis.

Seko "Delfi" arī Instagram vai YouTube profilā – pievienojies, lai uzzinātu svarīgāko un interesantāko pirmais!