Dodoties uz Sidnejas olimpiskajām spēlēm Austrālijā, ceļotājiem obligāti jābūt vakcinētiem pret difteriju un stingumkrampjiem, savukārt ieteicams vakcinēties arī pret gripu un B hepatītu jeb dzelteno kaiti.
Austrālija, salīdzinot ar Āfrikas un Āzijas valstīm, nav ar draudošām infekcijām bagāta zeme, tomēr, ieceļojot Austrālijā, tāpat kā jebkurā citā zemē cilvēkam jābūt vakcinētam pret difteriju un stingumkrampjiem.

Potes pret difteriju un stingumkrampjiem Latvijā ir bez maksas, un tās var saņemt visās primārās veselības aprūpes iestādēs.

NVVC informē, ka ar difteriju var inficēties no ar difteriju slima cilvēka, kā arī no vesela cilvēka - baktērijas nēsātāja.

Visbiežāk cilvēka organismā difterijas nūjiņas nokļūst caur mandelēm, rīkles un deguna gļotādu. Ar difteriju var inficēties, ieelpojot gaisu, kas satur mikroskopiskus pilienus ar baktērijām, kuras runājot, klepojot vai šķaudot izplata difterijas slimnieks vai mikrobu nēsātājs. Tādā veidā var inficēties darbavietā, veikalā, sabiedriskā transportā, kafejnīcā, deju zālē, kinoteātrī u.c. sabiedriskās vietās.

Arī B hepatīta infekcijas avots ir slimnieks vai hronisks šī vīrusa nēsātājs.

Slimība tiek pārnesta tieša kontakta ceļā ar asinīm vai citiem organisma sekrētiem, ar nesteriliem instrumentiem injekciju vai ķirurģisko manipulāciju izdarīšanas laikā, kā arī dzimumkontakta ceļā.

Vīrusa izraisīts aknu iekaisums var noritēt ar vai bez klīniskiem simptomiem, taču nereti slimības sekas var būt ļoti smagas - aknu koma, hronisks hepatīts, aknu ciroze vai vēzis.

Seko "Delfi" arī Instagram vai YouTube profilā – pievienojies, lai uzzinātu svarīgāko un interesantāko pirmais!