Gatavojoties eiro ieviešanai, valdības izveidotā darba grupa šogad sāks patēriņa grozā ietverto svarīgāko preču cenu uzraudzīšanu, lai mazinātu iespējamo cenu pieaugumu mazumtirdzniecībā, savukārt sabiedrības informēšanai tiks veidots portāls www.eiro.lv, teikts Finanšu ministrijas sagatavotajā informatīvajā ziņojumā.
Pāreja no lata uz eiro ir atbildīgs projekts, tāpēc ieviešanas plānā noteikts, ka visu valsts apmaksātu pasākumu izmaksām jābūt samērojamām ar iespējamiem riskiem, kas varētu rasties, ja attiecīgais pasākums netiku veikts pienācīgā apjomā un kvalitātē.

Tāpat valdība plāno orientēties uz “sliktāk pozicionēto iedzīvotāju” – samazināt iespēju ciest no lata uz eiro nomaiņas procesa tiem iedzīvotājiem, kam ir ierobežota finanšu pakalpojumu pieejamība (piemēram, attālu apdzīvotu vietu iedzīvotājiem).

Lai mazinātu ar norēķinu valūtas maiņu saistītās izmaksas, un nodrošinātu efektīvu eiro ieviešanas procesu, Latvijā tiek plānots izmantot tā saukto “Lielā sprādziena“ scenāriju – vienlaicīgu eiro skaidras un bezskaidras naudas ieviešanu.

Lai nodrošinātu Latvijas sabiedrības darījumu nepārtrauktību, ir paredzēta vienu mēnesi ilga divu valūtu – lata un eiro vienlaicīga lietošana no eiro skaidrās naudas ieviešanas brīža līdz brīdim, kad eiro skaidrā nauda kļūst par vienīgo likumīgo maksāšanas līdzekli.

Lai nodrošinātu valsts iedzīvotājus ar skaidras naudas eiro monētām un banknotēm, nomaiņu bez komisijas maksas būs iespējams veikt sešus mēnešus pēc eiro ieviešanas dienas Latvijas Bankā, bankās, Latvijas Pastā, komercsabiedrībās, kuras ir saņēmušas Latvijas Bankas licenci ārvalstu valūtu skaidrās naudas pirkšanai un pārdošanai. Vēlāk valūtu varēs neierobežotu laika periodu un neierobežotā daudzumā mainīt Latvijas Bankā.

Vienu ceturksni pirms un vienu gadu pēc eiro ieviešanas dienas (no 01.10.2007. līdz 01.01.2009.) preču cenu, pakalpojumu cenrāžu, pensiju fondu paziņojumu, kontu izrakstu, u.c. uzrādīšana būs gan latos, gan eiro, lai ierobežotu preču un pakalpojumu cenu spekulatīvu kāpumu un savlaicīgi sagatavotu sabiedrību norēķinu valūtas maiņai.

Valsts nekompensēs tirgus dalībnieku izdevumus. Katram tirgus dalībniekam būs jāplāno eiro ieviešanas procesam nepieciešamie līdzekļi atbilstoši savai kompetencei un darbības sfērai.

Finanšu ministrijas informatīvajā ziņojumā par gatavošanas eiro ieviešanai norādīts, ka preču cenu monitorēšanu sāks jūnijā. Tāpat uzsāks informācijas dienas patērētājiem par eiro ieviešanu Latvijā.

Šogad turpinās risināt bezskaidras naudas eiro norēķinu ieviešanas jautājumus, kā arī jautājumus saistībā ar eiro monētu reversu dizainu, eiro monētu un banknošu sagādes, kā arī priekšpiegādes nosacījumiem.

Finanšu sistēmu darba grupa izskatīs iespēju iekļaut finanšu un kapitāla tirgus dalībniekus eiro ieviešanas plāna uzraudzības procesā. Sabiedrības informēšanai paredzēts uzsākt portāla www.eiro.lv izstrādi, izsludināt eiro ieviešanas dizaina un lozunga konkursu. Darba grupas turpinās apkopot informāciju par potenciālo un esošo eiro zonas valstu pieredzi ceļā uz eiro.

Seko "Delfi" arī Instagram vai YouTube profilā – pievienojies, lai uzzinātu svarīgāko un interesantāko pirmais!