Foto: AFP/Scanpix/LETA

Piektdien pirmo poti pret Covid-19 Latvijā saņēmuši 4630 cilvēki, bet otro - septiņi, tādējādi kopumā tikušas vakcinētas 4637 personas, liecina Nacionālā veselības dienesta (NVD) dati.

Piektdien ticis vakcinēts lielākais cilvēku skaits šonedēļ, tomēr tas atpaliek no pagājušajā nedēļā sasniegtā rekorda, kad diennakts laikā tika sapotēti ap 6000 cilvēku. Šajā nedēļā piecās dienās kopumā vakcinētas 13 585 personas, tostarp pirmo poti saņēmuši 13 474 cilvēki, bet otro - 111.

Vakcinēto cilvēku skaits NVD statistikā par 12. martu gan vēl varētu pieaugt, jo ne visi mediķi datus "E-veselības" sistēmā ievada tajā pašā dienā, kad pacients tiek sapotēts.

Veselības ministrs Daniels Pavļuts (AP) šai nedēļai tika izvirzījis mērķi ik dienu sapotēt vismaz 2500 cilvēkus, kas būtu par 500 cilvēkiem dienā vairāk, nekā bija pagājušās nedēļas mērķis. Faktiski gan pagājušajā nedēļā vidēji ik dienu vakcīnas pret Covid-19 saņēma ap 2800 cilvēki, bet šonedēļ pirmajās piecās dienās poti saņēmuši vidēji ap 2700 cilvēki dienā, taču nedēļas nogalēs vakcinācijas tempi parasti strauji samazinās.

Pavļuts sestdien atzina, ka cerēto nedēļas plānu "7x2500" šonedēļ, visticamāk, neizdosies izpildīt. Politiķis to saistīja ar "Oribalt Rīga" radītajām vakcīnu piegādes problēmām. "Piektdienas vakcinācijas apjomi beidzot cerētā līmenī. Tas atspoguļo to, ka pārvadātāja "Oribalt" radītā piegādes krīze ir pārvarēta," sociālajos tīklos rakstīja politiķis.

Līdz šim kopumā vakcīnas pret Covid-19 pirmo devu Latvijā ir saņēmuši 77 904 cilvēki, bet abas devas - 18 113 cilvēki. Atbilstoši Centrālās statistikas pārvaldes datiem, Latvijā 2021. gada 1. janvārī provizoriski bija 1,894 miljoni iedzīvotāju, tātad pirmo poti pret Covid-19 ir saņēmis 4,11% iedzīvotāju, bet abas - 0,96%.

Piektdien vairāk nekā puse jeb 3545 no pirmo poti saņēmušajiem bija personas vecumā virs 60 gadiem. Vēl pirmo devu saņēmusi 221 ārstniecības persona, 253 citu paaugstinātu riska grupu pārstāvji, 290 personas ar hroniskām slimībām, 111 ārstniecības iestāžu darbinieki, 81 sociālo aprūpes centru darbinieks un 54 iemītnieki, 29 personas, kurām konstatētas "citas veselības indikācijas", kā arī 23 personas, kurām pie potēšanas iemesliem norādīts "epidemioloģiskās indikācijas - uzliesmojums, epidēmija". Starp pošu saņēmējiem norādīti arī septiņi cilvēki, kuriem ir kontakts ar personām ar hroniskām slimībām, četri nozaru prioritāro iestāžu darbinieki, četras personas, kuriem kā potēšanās iemesls norādīts "Cits iedzīvotājs", trīs - "Pēc paša vēlēšanās", bet vēl divi piektdien pirmo poti saņēmušie bija izglītības iestāžu darbinieki.

Savukārt visas septiņi vakcīnas otro devu saņēmušie cilvēki bija ārstniecības personas.

Vakcinācija ar pirmo poti notikusi 250 iestādēs - pārsvarā ģimenes ārstu praksēs. Savukārt otrā deva vakcinēta trijās iestādēs.

Pirmajai potei visbiežāk jeb 4466 gadījumos izmantota "AstraZeneca" vakcīna, 34 gadījumos izmantota "Pfizer"/"BioNTech" vakcīna, bet 130 gadījumos - "Moderna" potes. Savukārt otrajai potei sešos gadījumos izmantota "Pfizer"/"BioNTech" vakcīna, bet vienā gadījumā - "AstraZeneca" vakcīna.

Pagājušā gada 28. decembrī kā pirmos Latvijā pret Covid-19 sāka vakcinēt lielo slimnīcu darbiniekus, 9. janvārī sāka potēt ģimenes ārstus, bet no 11. janvāra šī iespēja ir visiem ārstniecības iestādēs strādājošajiem, kuri to vēlas. Savukārt 10. februārī vakcinēt sāka SAC klientus un darbiniekus, bet 11. un 12. februārī pirmās potes pret Covid-19 saņēma valsts augstākās amatpersonas un vairāki eksprezidenti.

Lietošanai Eiropas Savienībā (ES) pašlaik ir apstiprinātas četras vakcīnas pret Covid-19 - "Pfizer"/"BioNTech", "Moderna", "AstraZeneca" un uzņēmumu grupas "Johnson & Johnson" (J&J) ražojumi. Latvija līdz šim saņēmusi pirmo trīs minēto ražotāju vakcīnas, J&J vakcīna ES tika apstiprināta tikai naktī uz piektdienu. Tomēr visu vakcīnu piegādes Latvijai līdz šim ir bijušas salīdzinoši nelielas, tāpēc kavējas arī masveida vakcinēšanas sākšana, kas patlaban ir plānota no aprīļa.

Seko "Delfi" arī Instagram vai YouTube profilā – pievienojies, lai uzzinātu svarīgāko un interesantāko pirmais!