Foto: F64
Ieceri par pirmslaulību apmācībām arī tiem pāriem, kas laulību vēlas noslēgt dzimtsarakstu nodaļā, varētu uzskatīt par atbalstāmu, taču būtu rūpīgi jāpārdomā gan programma, gan mērķauditorija, sacīja demogrāfs Pēteris Zvidriņš.

"Pašreizējā attieksme šķiet nekonkrēta. Ir svarīgi, kas programmu piedāvā, kādi jautājumi šajā programmā būs un kādi lektori par attiecīgajām tēmām runās," sacīja demogrāfs, paužot bažas par iespēju nodrošināt vienlīdz kvalitatīvus kursus visās norises vietās.

Demogrāfs arī norādīja, ka ir jautājumi, par kuriem ar dažāda vecuma pāriem būtu jārunā atšķirīgi, piemēram, tādas varētu būt sarunas par intīmas dabas jautājumiem.

Pēc Zvidriņa domām, ir jāsaprot, kādai auditorijai šie kursi būs adresēti. "Droši vien šī programma ir vairāk domāta jaunajiem, bet jāņem vērā, ka arī jauno cilvēku vidū ir atšķirības domāšanā, tāpēc, piemēram, ar studentiem un jauniešiem, kas pieder strādniecībai, jārunā atšķirīgi," izteicās Zvidriņš.

Demogrāfs pauda bažas par to, vai būs pietiekami daudz interesentu, kas pirmslaulību apmācībām pieteiksies. "Uz baznīcas rīkotajām apmācībām cilvēki dodas ticības apsvērumu dēļ, bet šajā gadījumā ir jābūt abpusējai ieinteresētībai," norādīja Zvidriņš.

Kā ziņots, pāriem, kuri reģistrējušies laulību noslēgšanai dzimtsarakstu nodaļās, plānots piedāvāt īpašu apmācību programmu. Tajā varēs sīkāk iepazīties ar vairākiem laulības aspektiem: finanšu patību, tiesiskajiem aspektiem, psiholoģiskajiem un ētiskajiem aspektiem, kā arī ar vecāku pienākumiem un atbildību.

Dalība apmācībās būs brīvprātīga.

Programmas mērķis ir pievērst sabiedrības uzmanību ģimenei kā pamatvērtībai un veicināt atbalstu uzskatam, ka ģimenei jābūt balstītai laulībā. Mācību programmas ideja ir sniegt topošajām ģimenēm zināšanas un veidot izpratni par laulības tiesiskajiem, psiholoģiskajiem, ētiskajiem un sadzīves aspektiem. Apmācību programmā topošie laulātie pāri iegūs zināšanas un izpratni par laulības dzīves būtiskiem jautājumiem, kā arī saņems praktiskus padomus dažādām laulības dzīves situācijām.

Pašlaik tiek apzinātas iespējas un turpmākā darbība apmācību programmas praktiskajai ieviešanai.

Projekta īstenošanā iesaistītas trīs ministrijas - Tieslietu, Labklājības un Vides aizsardzības un reģionālās attīstības ministrija.

Seko "Delfi" arī Instagram vai YouTube profilā – pievienojies, lai uzzinātu svarīgāko un interesantāko pirmais!