Foto: stock.xchng
Pirmslaulību apmācību programmas materiāls veidots tā, lai tas būtu viegli uztverams cilvēkiem ar dažādu iepriekšējās izglītības un pieredzes līmeni, portālam "Delfi" norādīja ekspertu darba grupas vadītāja Astra Vanaga.

Izziņas materiāls pirmslaulību mācību programmas dalībniekiem "Laulības tiesiskie, psiholoģiskie, ētiskie un sadzīves aspekti" sagatavots 2014. gadā, bet nesen raisīja plašas diskusijas sociālajos tīklos.

Vanaga klāsta, ka šis materiāls nav uztverams kā mācību līdzeklis patstāvīgai tēmu apguvei, bet gan kā materiāls, kurš lektora vadībā "selektīvi izmantojams tēmu apguvei atbilstoši klausītāju zināšanu bāzei un kopdzīves pieredzei".

"Izziņas materiāls ir vismainīgākā programmas daļa, kuras regulāra aktualizācija ir nepieciešama ne tikai atbilstoši likumdošanas izmaiņām, bet arī lektoru pēc kursu atziņām par satura aktualitāti un uztveramību konkrētās klausītāju auditorijās," viņa min.

Programmas saturs 2014. gada 8. decembrī arī prezentēts Latvijas dzimtsarakstu nodaļu darbiniekiem. Mācību seminārā piedalījās 87 Latvijas pilsētu un novadu dzimtsarakstu nodaļu darbinieki. "Noklausoties moduļu autoru sniegto satura izklāstu, secinājums bija, ka moduļu saturs ir aktuāls un atbilstošs topošajām ģimenēm, jo balstīts uz reālām laulības dzīvē sastopamām situācijām. Diskusijas centrālais jautājums bija par to, kāds varētu būt programmas īstenošanas mehānisms," sacīja Vanaga. Tāpat izskanējuši viedokļi, ka šīs tēmas būtu jāmāca jau skolā.

"Programma balstīta uz izpratni par laulību kā tradicionālu sabiedrības vērtību, par tradicionālu savienību starp vīrieti un sievieti, kurā laulības noturība un spēks veidojas otru cienot un pieņemot. Vienīgais pareizais ģimenes saskarsmes modelis ir tas, kurā abi jūtas labi," uzsver darba grupas vadītāja.

Saskaņā ar programmas pasūtītāja - Labklājības un Tieslietu ministriju - noteikto, to veidos četri moduļi, tostarp laulības tiesiskie aspekti un finanšu pratība.

Moduļu saturs esot saskaņots ar pasūtītāju un to izstrādei tika piesaistīti attiecīgo jomu speciālisti, taču sīkāku informāciju par to, kas izvēlējās, kāda veida informācija jāiekļauj šajā materiālā, Vanaga nesniedza.

Darba grupas vadītāja Vanaga ir Zemgales reģiona kompetenču attīstības centra Tālākizglītības nodaļas vadītāja.

Materiāls liecina, ka ekspertu darba grupas pedagoģiskā konsultante ir Skaidrīte Bukbārde, kas ir Zemgales reģiona kompetenču attīstības centra direktores vietniece.

Ekspertu darba grupā darbojās Valdis Folkmanis, Baiba Gerharde, Jānis Maulis un Jana Strogonova.

Jau vēstīts, ka Latvijas interneta forumos un sociālajos tīklos asas, sarkastiskas diskusijas izraisījis 2014. gadā tapis ekspertu darba grupas izstrādāts materiāls "pirmslaulību mācību dalībniekiem", kurā skaidroti laulību tiesiskie aspekti, ģimenes finanšu pratība, vecāku pienākumi, seksuālā dzīve un citi topošajai ģimenei svarīgi temati.

"Delfi" iepazīstina ar īsu dokumenta pārstāstu, aicinot ar to iepazīties pilnībā TM mājas lapā.

Tieslietu ministrijā iepriekš uzsvēra, ka pirmslaulību apmācību programmas materiāli vēl tiks pilnveidoti.

Pirmslaulību apmācību programmas izstrādi paredz Ģimenes valsts politikas pamatnostādnes 2011.-2017.gadam. Pprogrammas izstrāde, aprobācija un citas ar šo projektu saistītas darbības kopumā izmaksā 4598 eiro.

Seko "Delfi" arī Instagram vai YouTube profilā – pievienojies, lai uzzinātu svarīgāko un interesantāko pirmais!