Foto: Shutterstock
Pagaidām būtu pārsteidzīgi apspriest pirmslaulību apmācību programmas materiālu kvalitāti, jo tie tiks pilnveidoti, portālam "Delfi" skaidroja tieslietu ministra Dzintara Rasnača preses sekretārs Andris Vitenburgs.

Pēc viņa teiktā, pašlaik ir izstrādāts programmas pilotprojekts un sagatavoti sākotnējie materiāli.

Starpinstitūciju darba grupa, ko veido Labklājības ministrija (LM), Tieslietu ministrija (TM), Latvijas Pašvaldību savienība un dzimtsarakstu nodaļu pārstāvji, vēl spriedīs par programmas ieviešanu un nepieciešamo finansējumu - līdz 2016.gada pirmā pusgada beigām, uzsver Vitenburgs.

Programmas sākotnējo izziņas materiālu autors ir ekspertu darba grupa, bet pasūtītājs ir LM sadarbībā ar TM.

"Tie sagatavoti vēl 2014.gadā un programmas izstrādes noslēguma posmā tie tiks pilnveidoti - papildināti un precizēti pirms apmācību uzsākšanas atbilstoši programmas mērķiem un uzdevumiem," skaidroja Vitenburgs, piebilstot, ka arī jaunākās materiālu versijas tiks publiskotas.

"Materiāla satura kvalitāti varēs vērtēt programmas sagatavošanas beigās," viņš minēja.

TM nav informācijas par to, cik izmaksāja konkrēto materiālu sagatavošanu, taču programmas izstrāde kopumā, tās aprobācija un citas ar šo projektu saistītas darbības kopumā izmaksā 4598 eiro.

Jau vēstīts, ka Latvijas interneta forumos un sociālajos tīklos asas, sarkastiskas diskusijas izraisījis 2014. gadā tapis ekspertu darba grupas izstrādāts materiāls "pirmslaulību mācību dalībniekiem", kurā skaidroti laulību tiesiskie aspekti, ģimenes finanšu pratība, vecāku pienākumi, seksuālā dzīve un citi topošajai ģimenei svarīgi temati.

"Delfi" iepazīstina ar īsu dokumenta pārstāstu, aicinot ar to iepazīties pilnībā TM mājas lapā.

Tāpat ziņots, ka pirmslaulību apmācību programmas izstrāde izriet no Ģimenes valsts politikas pamatnostādnēm 2011.-2017.gadam.

Programma nebūs obligāta - tās galvenais mērķis būs piedāvāt topošajām ģimenēm iespēju iegūt zināšanas un veidot izpratni par laulības tiesiskajiem, psiholoģiskajiem, ētiskajiem, sadzīves aspektiem, kā arī vecāku lomu, viņu tiesībām un pienākumiem.

Apmācību programmu izstrādā Zemgales reģiona Kompetenču attīstības centrs pēc LM pasūtījuma sadarbībā ar TM.

Seko "Delfi" arī Instagram vai YouTube profilā – pievienojies, lai uzzinātu svarīgāko un interesantāko pirmais!