Lai novērstu iespējamo interešu konfliktu pirms pašvaldību vēlēšanām, Rīgas domē atvaļinājumā devušas tikai divas amatpersonas, bet pārējie turpina pildīt savus pienākumus, kas gan Latvijā amatpersonām nav liegts, un arī Korupcijas novēršanas un apkarošanas birojs (KNAB) to neuzskata par obligātu.
KNAB ar izpratni izturas pret sarakstos esošo amatpersonu atvaļināšanos, taču norāda, ka tā nav obligāta. Birojs cer, ka amatpersonas savus pienākumus godprātīgi pilda arī priekšvēlēšanu periodā un ļaunprātīgi neizmanto administratīvos resursus, savu amatu un pilnvaras

“Providus” pārstāve Lolita Čigāne portālam “Delfi” atzina, ka, nosakot vēlēšanu sarakstos iekļautajām amatpersonām pienākumu doties atvaļinājumā pirms vēlēšanām, varētu nonākt līdz situācijai, kad pašvaldības darbs tiek vienkārši paralizēts, jo visās galvenās domes vai padomes personas kandidē vēlēšanās.

Tai pašā laikā Čigāne pieļauj, ka arī došanos atvaļinājumā, kas principā ir pozitīvs solis, varētu izmantot kā priekšvēlēšanu aģitāciju, publiski uzsverot savu godīgumu.

No Rīgas domes centrālā aparāta darbiniekiem atvaļinājumā devās Informācijas nodaļas vadītāja, deputāte Sandra Grīnberga un komitejas vadītājs Valdis Kalnozols. Tai pašā laikā gan domes vadība, gan pārējie deviņi komiteju vadītāji turpina darbu un līdz šim pārmetumus par administratīvā resursā izmantošanu izpelnījās tikai Rīgas mērs Gundars Bojārs, kurš publiski solījis rīdziniekiem veselības apdrošināšanu un citus labumus.

Seko "Delfi" arī Instagram vai YouTube profilā – pievienojies, lai uzzinātu svarīgāko un interesantāko pirmais!