Foto: PantherMedia/Scanpix
Alkoholisko dzērienu aprites likumā plānots noteikt, ka grādīgos dzērienus nedrīkst tirgot, izmantojot distances līgumus.

Atbalstot attiecīgu finanšu ministra Andra Vilka ( V) priekšlikumu, par grozījumu sagatavošanu atbildīgā darba grupa un Saeimas Aizsardzības, iekšlietu un korupcijas novēršanas komisijas deputāti būtībā atbalstījuši aizliegumu tirgot alkoholu internetā.

Deputāti iesnieguši arī citus priekšlikumus, kas paredz plašākus ierobežojumus alkoholisko dzērienu tirdzniecībai.

Tā, piemēram, deputāts Imants Parādnieks (NA) rosinājis aizliegt tirgot grādīgos dzērienus degvielas uzpildes stacijās. Šis priekšlikums gan nav guvis atbildīgās komisijas atbalstu.

ZZS deputāts Kārlis Seržants, savukārt, ierosinājis līdz 19 gadiem paaugstināt vecumu, no kura personas drīkst iegādāties alkoholu. Savukārt neatkarīgais deputāts Gunārs Rusiņš rosina šo vecuma "cenzu" palielināt par līdz 20 gadu vecumam.

NA deputāts Dzintars Rasnačs komisijas sēdē ceturtdien atgādināja, ka daļa vidusskolnieku jau ir vecāki par 18 gadiem. Tādēļ, viņaprāt, būtu tikai loģiski paaugstināt vecumu, no kura personām atļauts iegādāties alkoholiskos dzērienus.

Arī Rusiņš stāsta, ka savu priekšlikumu esot apspriedis ar skolu direktoriem, kuri atzinuši, ka nevar ierobežot alkoholisko dzērienu lietošanu, piemēram, klases vakaros, jo skolēni jau sasnieguši 18 gadu vecumu un likums viņiem atļauj lietot grādīgos dzērienus.

"Tuvojas izlaidumu laiks. Es pastaigāšu pa Rīgu un pafilmēšu tos apdzērušos jauniešus," solīja Rusiņš.

Tikmēr pie Alkoholisko dzērienu aprites likuma strādājušās darba grupas vadītājs Arvils Ašeradens aicināja kolēģus saprast, ka iegādāšanās ierobežojums vēl nebūt nenozīmē arī lietošanas ierobežojumu.

Savukārt deputāts Seržants ir pārliecināts, ka iebildumi pret to, ka tiek paaugstināts vecuma "cenzs", no kura atļauts iegādāties alkoholu, ir saistīts tikai ar "cīņu par 46 tūkstošus patērētāju lielu tirgu".

Komisija noraidīja priekšlikumus par vecuma "cenza" paaugstināšanu, taču nolēma Alkoholiskos dzērienu aprites likumu papildināt ar normu, kas noteic, ka alkoholisko dzērienu reklāmā potenciālie ugunsdziras pircēji jābrīdina par to, ka grādīgos dzērienus aizliegts nodot nepilngadīgajiem.

Tāpat komisija atbalstīja deputāta Parādnieka priekšlikumu no nākamā gada 1. jūlija aizliegt alkohola reklamēšanu vides reklāmās.

Seko "Delfi" arī Instagram vai YouTube profilā – pievienojies, lai uzzinātu svarīgāko un interesantāko pirmais!