Foto: Valta Klints
Ņemot vērā Saeimas Tautsaimniecības, agrārās, vides un reģionālās politikas komisijas lēmumu atbalstīt priekšlikumu ļaut cirkā izmantot nebrīvē dzimušu savvaļas sugu dzīvniekus, biedrība "Dzīvnieku brīvība" plāno rīkot atkārtotu protesta akciju, pastāstīja biedrības valdes priekšsēdētājs Aivars Andersons.

Protesta akcija varētu norisināties 11.maijā vai 18.maijā, atkarībā no dienas, kurā likumprojekts "Grozījumi Dzīvnieku aizsardzības likumā" tiks izskatīts Saeimas Tautsaimniecības komisijā trešajā lasījumā.

Andersons skaidroja, ka atbalstītais deputātes Jūlijas Stepaņenko (S) priekšlikums pēc būtības atceļ aizliegumu izmantot cirkā savvaļas sugu dzīvniekus, nonākot pretrunā ar ekspertu viedokļiem un zinātnisko vienprātību, ka savvaļas sugu dzīvniekiem, arī nebrīvē dzimušiem, nav iespējams nodrošināt piemērotus dzīves apstākļus cirkā.

"Dzīvnieku cirka pārstāvju viedoklis visur pasaulē ir pretrunā zinātnieku, veterinārārstu, NVO pārstāvju un zooloģisko dārzu speciālistu nostājai. Diemžēl arī šoreiz Tautsaimniecības komisijas deputāti ir izvēlējušies atbalstīt vismazāk pamatotos argumentus. Ja deputātes Stepaņenko priekšlikums tiks atbalstīts Saeimā, tas vienkārši nozīmēs trīs gadu gaitā izstrādātā likumprojekta galu," uzsver Andersons.

Komisijas sēdē pret Stepaņenko priekšlikumu balsoja komisijas vadītājs Romāns Naudiņš (VL-TB/LNNK) un deputāts Ingmārs Līdaka (ZZS), savukārt atturējās - Edvards Smiltēns (V). Par balsoja deputāti Ivars Zariņš (S), Artūrs Rubiks (S), Anrijs Matīss (V), Aivars Meija (NSL), Inesis Boķis (V) un Rihards Melgailis (LRA) .

Kā ziņots, Saeimas Tautsaimniecības, agrārās, vides un reģionālās politikas komisijas vairākums šodien atbalstīja deputātes Stepaņenko priekšlikumu grozījumiem Dzīvnieku aizsardzības likumā, paredzot, ka cirkā tiktu aizliegts izmantot brīvībā sagūstītus savvaļas sugu dzīvniekus, bet atļauts izmantot nebrīvē dzimušus dzīvniekus.

Saeima 30.aprīlī konceptuāli atbalstīja grozījumus Dzīvnieku aizsardzības likumā, kas paredz aizliegt izmantot savvaļas dzīvniekus cirka izrādēs. Iepriekš gan komisiju līmenī deputāti bija bija lēmuši pretēji.

Tāpat ziņots, ka "Dzīvnieku brīvība" Saeimā iesniedza vairāk nekā 26 000 cilvēku parakstus petīcijā "Par cilvēcīgu cirku", kas aicina izbeigt dzīvnieku izmantošanu cirkā.

Seko "Delfi" arī Instagram vai YouTube profilā – pievienojies, lai uzzinātu svarīgāko un interesantāko pirmais!