Latvijas Nacionālās bibliotēkas jeb "Gaismas pils" infrastruktūras objektu projektēšanas procesā ir nolemts atteikties no ieceres veidot gājēju tiltu pār Mūkusalas ielu, kas sākotnēji bija plānots kā bibliotēkas priekšlaukuma savienojums ar Daugavas krastmalu, informē aģentūrā "Jaunie "Trīs brāļi"".

Kā skaidro aģentūrā, vienošanās par šādām izmaiņām panākta, projektētājiem sadarbojoties ar "Gaismas pils" ēkas arhitektu Gunāru Birkertu.

Aģentūras "Jaunie "Trīs brāļi"" direktors Zigurds Magone skaidro, ka "atsakoties no ieceres izbūvēt promenādi jeb tiltu pār Mūkusalas ielu, nebūs nepieciešama iepriekš plānotā Mūkusalas ielas padziļināšana un ar to saistītā inženiertīklu un ielu pārbūve Daugavas kreisajā krastā tik lielā apjomā, kā tika paredzēts iepriekš."

LNB infrastruktūras objekti, tai skaitā teritorijas iekārtojums, autostāvvieta, gājēju pāreja pār Mūkusalas ielu un daudzfunkcionāla tehniskā ēka, Rīgas pilsētas Arhitekta kolēģijā detalizētā skiču stadijā tika prezentēti šī gada 19. jūnijā. Projekts kopumā guva kolēģijas atbalstu, ar nosacījumu, ka turpmākajā projektēšanā atsevišķi risinājumi tiks precizēti. Koriģējamo infrastruktūras objektu vidū tika minēta arī pāreja pār Mūkusalas ielu, jo kolēģijas eksperti izteica bažas, ka tilts veidojas par smagnēju inženiertehnisku būvi, kas varētu aizsegt bibliotēkas ēku, kā arī skatu no bibliotēkas pirmajiem stāviem uz Vecrīgu.

Lai nodrošinātu, ka LNB infrastruktūras risinājumi saskan ar sākotnējo ieceri par "Gaismas pils" teritorijas iekļaušanos Rīgas pilsētvidē, valsts aģentūra "Jaunie "Trīs brāļi"" augusta beigās parakstīs līgumu ar Birkertu par konsultāciju pakalpojumiem infrastruktūras objektu projektēšanā.

Kā sola aģentūrā, Birkerts līguma ietvaros sagatavos priekšlikumus LNB infrastruktūras objektu arhitektoniskās attīstības iespējām, piedalīsies nosacījumu izstrādē par bibliotēkas ēkas un tās infrastruktūras objektu arhitektonisko sasaisti, tai skaitā apbūves intensitāti un blīvumu, analizēs teritorijas labiekārtošanas risinājumus, izskatīs priekšlikumus par infrastruktūras objektu būvniecībā izmantojamajiem materiāliem un krāsojumu, kam nākotnē jāatbilst "Gaismas pils" vienotajam vizuālajam tēlam.

 

 

Seko "Delfi" arī Instagram vai YouTube profilā – pievienojies, lai uzzinātu svarīgāko un interesantāko pirmais!