"Saskaņas centra" (SC) un Latvijas sociālistiskās partijas pārstāvji apsvērs iespēju attiecināt arī uz Jāni Ādamsonu un Alfrēdu Rubiku tiesības kandidēt vēlēšanās, kuras kā izņēmumu Jurim Bojāram atzina Satversmes tiesa, ziņo laikraksts "Čas".
SC frakcijas priekšsēdētāja vietnieks Aleksandrs Klementjevs laikrakstam atzinis, ka formāli Satversmes tiesa novērtēja deputātu iesniegumu, taču nav devusi objektīvu pamatojumu. "Iespējams, ka ierobežojums desmit gadus kandidēt vēlēšanās bija pamatots līdz Latvija iestājās NATO un ES, bet tagad baidīties cilvēkus, kuri bija VDK aģenti un komunisti, ir muļķīgi," pauda Klementjevs.

Viņš skaidroja, ka SC izdarīs visu, lai apstrīdētu aizliegumu kandidēt Ādamsonam. "Kā tā var būt, ka valsts vairs neuzticas bijušajam iekšlietu ministram un Saeimas aizsardzības komisijas vadītājam," jautāja Klementjevs.

Tāpat plānots apstrīdēt arī aizliegumu kandidēt bijušajam Kompartijas vadītājam Alfrēdam Rubikam.

Satversmes tiesa (ST) pieņēmusi spriedumu, ar kuru Saeimas vēlēšanu un Pilsētas domes, novada domes un pagasta padomes vēlēšanu likumos noteiktos ierobežõjumus kandidēt vēlēšanās bijušajiem Valsts drošības komitejas (VDK) darbiniekiem, atzina par atbilstošiem Satversmei un Starptautiskajam paktam par pilsoniskajām un politiskajām tiesībām.

Tomēr attiecībā uz vienu no pieteikumu iesniedzējiem – Juri Bojāru – tiesa apstrīdētās normas atzina par neatbilstošām minētajiem Satversmes un Pakta pantiem un spēkā neesošām no sprieduma publicēšanas brīža.

Seko "Delfi" arī Instagram vai YouTube profilā – pievienojies, lai uzzinātu svarīgāko un interesantāko pirmais!