Korupcijas novēršanas padomes sekretariāts sagatavojis iesniegšanai valsts sekretāru sanāksmē korupcijas novēršanas koncepciju, kas līdztekus vairākiem pasākumiem paredz politisko partiju finansēšanu no valsts budžeta.
Jau šī gada 30.martā Korupcijas novēršanas padome izskatīja sagatavoto konceptuālo ziņojumu, kas paredz grozījumu veikšanu likumā par politisko partiju finansēšanu. Ziņojums paredzēja, ka valsts tiešais finansējums katrai partijai paredzēts 50 santīmu apmērā par vienu Latvijas pilsoni, kuram pēdējās Saeimas vēlēšanās bija vēlēšanu tiesības.

50 santīmus paredzēts piešķirt atbilstoši partijas proporcionālajam vietu skaitam Saeimā pēc pēdējām Saeimas vēlēšanām.

Pagaidām nolemts, ka jauna likumprojekta izstrāde par politisko partiju finansēšanu nav nepieciešama, bet atsevišķas normas, kas paredz politisko partiju tiešo valstisko finansējumu tiks iestrādātas jau esošajā likuma par partiju finansēšanu.

Jaunā korupcijas novēršanas koncepcija paredz arī citus pasākumus cīņā pret korupciju. To vidū paredzēta jauna korupcijas novēršanas likuma izstrāde. Koncepcija paredz, ka šis likums, pretēji spēkā esošajam, sniegs visaptverošu valsts amatpersonas jēdziena definīciju, kā arī tiks izstrādātas skaidras un nepārprotamas normas, kas būs piemērotas reālajai situācijai.

Koncepcija kā vienu no iespējamajiem institucionālā risinājuma variantiem cīņai ar korupciju min neatkarīga Korupcijas apkarošanas biroja izveidi.

Koncepcija arī paredz grozījumu veikšanu Administratīvo pārkāpumu kodeksā, nosakot juridiskās personas administratīvo atbildību.

Seko "Delfi" arī Instagram vai YouTube profilā – pievienojies, lai uzzinātu svarīgāko un interesantāko pirmais!