Foto: DELFI

Saeimas Valsts pārvaldes un pašvaldības komisija trešdien pauda konceptuālu atbalstu ierosinājumam, kas paredz publiskot visu valsts pārvaldē strādājošo – gan amatpersonu, gan arī darbinieku – darba samaksu, portālu "Delfi" informēja Saeimas Preses dienestā.

Valsts pārvaldes komisija trešdien sāka vērtēt Valsts pārvaldes iekārtas likuma grozījumu otrajam lasījumam iesniegtos priekšlikumus.

"Diskusijā par šo publiskošanas veidu komisijā viedokļi dalījās, tāpēc, ideju konceptuāli atbalstot, nolēmām turpināt strādāt darba grupā. Iesniegtos priekšlikumus vienojāmies pilnveidot un izstrādāt precīzus formulējumus, jo jautājums par atalgojuma publiskošanu skar, piemēram, personas tiesību uz privāto dzīvi ierobežojumu," skaidroja komisijas priekšsēdētājs Sergejs Dolgopolovs (S).

Darba grupa vērtēs, vai publiski norādīt ne tikai izmaksāto, bet arī aprēķināto atalgojumu un citas pienākošās naudas summas, kā arī to, cik ilgā laika periodā šai informācijai būtu jāatrodas iestādes mājaslapā.

"Lai ierosinājums sasniegtu savu mērķi – sekmētu atklātību un valsts finanšu līdzekļu izlietojuma caurskatāmību –, ir būtiski arī vērtēt, vai algas publiskot tikai valsts pārvaldē strādājošajiem, vai arī citiem, kuri darba samaksu no valsts budžeta saņem pastarpināti," norādīja komisijas priekšsēdētājs.

Konceptuālu atbalstu ierosinājumam trešdien pauda arī Valsts kancelejas direktora vietniece Ieva Aile, uzsverot, ka šis ir aktuāls un nozīmīgs jautājums vienlīdzības un atklātības kontekstā.

Ierosinājuma tālāko virzību, precizējot normu redakcijas, atbalstīja Tiesībsarga biroja pārstāve Kristīne Pakārkle. Viņa arī atzīmēja, ka jāvērtē, vai nav nepieciešams paplašināt personu loku, uz kuriem attiektos algu publiskošana.

Ierosinājumam atbalstu pauda arī Datu valsts inspekcijas direktore Daiga Avdejanova, savukārt Saeimas Juridiskā biroja vecākais juridiskais padomnieks Edvīns Danovskis atzīmēja, ka ir būtiski, cik lielā mērā ierosinājums ierobežotu personas tiesības uz privātās dzīves neaizskaramību.

Priekšlikumu redakcijas darba grupā plānots izstrādāt tuvāko nedēļu laikā, informēja Dolgopolovs.

Ziņots, ka Valsts kancelejas pasūtītā un kompānijas "Fontes" veiktā pētījuma rezultāti liecina, ka valsts pārvaldē nodarbinātajiem izmaksātais atalgojums neatbilst pienākumu apjomam, kas definēts amata aprakstā.

Pētījuma autori secinājuši, ka daļai valsts pārvaldē nodarbināto piešķirtā amatu saime, līmenis un mēnešalgu grupa nav samērojami ar konkrētā darbinieka amata nosaukumu un kodu. Proti, daļai darbinieku pienākumu apmērs un atbildības nav pielīdzināmas saņemtajam atalgojumam.

Seko "Delfi" arī Instagram vai YouTube profilā – pievienojies, lai uzzinātu svarīgāko un interesantāko pirmais!