Rīgas apgabaltiesā jūnija sākumā paredzēts uzsākt izskatīt krimināllietu pret bandītisko Jāņa Dauguļa grupējumu, kurā vairāk nekā 20 epizodēs apsūdzētas 15 personas, informēja tiesnesis Aivars Kaparšmits.
Kaparšmits pastāstīja, ka sākotnēji lietu bija paredzēts sākt izskatīt 8.maijā, tomēr tiesas diena pārcelta, lai izskatītu krimināllietu pret bijušo biroja "Misis Latvija" vadītāju Ainaru Eisaku.

Saskaņā ar apsūdzību Dauguļa grupējums nodarbojies ar privātpersonu aplaupīšanu, dzīvokļu zādzībām, bruņotiem uzbrukumiem dažādām organizācijām, tostarp arī pasta mašīnām un inkasentiem.

Grupa esot nolaupījusi arī vairākas kravas automašīnas, to vidū arī vienu ar medikamentu kravu.

Viens no lielākajiem bandītu guvumiem ir bijis no Medicīnas akadēmijas inkasentu aplaupīšanas, kad divām sievietēm nolaupīta pasniedzējiem un citiem darbiniekiem algu izmaksām paredzētā summa - 50 265 lati.

Laupīšanas uzbrukums noticis 1996.gada 6.februārī. Bandītiskā grupējuma atsevišķiem locekļiem apsūdzības uzrādītas vēl par 1992.gadā pastrādātajiem noziegumiem, bet pēdējos noziegumus šajā lietā apsūdzētie pastrādājuši 1996.gadā.

Pašlaik apcietinājumā atrodas 13 bandas locekļi, bet diviem piemērots cits drošības līdzeklis un tiesai par viņu atrašanās vietu ziņu nav. Lielākā daļa bandītismā apsūdzēto apcietinājumā atrodas kopš 1996.gada sākuma.

Kriminālkodekss bandītismu atzina par vienu no smagākajiem noziegumiem, par kuru varēja piespriest arī nāvessodu vai cietumsodu līdz 15 gadiem. Saskaņā ar krimināllikumu par bandītismu var piespriest cietumsodu līdz 20 gadiem.

Tomēr saskaņā ar kriminālprocesu Dauguļa grupējuma dalībniekiem nedraud lielāks sods kā brīvības atņemšana uz 15 gadiem, jo viņi noziegumus pastrādāja, kad spēkā bija vēl kriminālkodekss.

Lielākajai daļai tiesājamo uzrādītas apsūdzības arī par citiem kriminālkodeksa pantiem, piemēram, slepkavību, nelikumīgu ieroču glabāšanu un citiem.

Seko "Delfi" arī Instagram vai YouTube profilā – pievienojies, lai uzzinātu svarīgāko un interesantāko pirmais!