Foto: LETA

Lai personām ar īpašām vajadzībām nodrošinātu vieglāku piekļuvi sabiedriskajam transportam, Satiksme ministrija (SM) iecerējusi no 72 līdz 36 stundām samazināt laiku pirms reisa, kad jāpiesaka šādām personām pielāgots transporta līdzeklis, izriet no SM sagatavotajiem grozījumiem Ministru kabineta (MK) noteikumos "Sabiedriskā transporta pakalpojumu sniegšanas un izmantošanas kārtība", kurus valdībā plānots skatīt otrdien.

Grozījumu anotācijā skaidrots, ka personām ar invaliditāti un personām ar ierobežotām pārvietošanās spējām ir tādas pašas tiesības saistībā ar brīvu pārvietošanos, brīvu izvēli un nediskriminēšanu kā visiem pārējiem iedzīvotājiem.

Ievērojot Apvienoto Nāciju Organizācijas Konvencijas par personu ar invaliditāti tiesībām 9. pantā noteikto, lai personas ar invaliditāti un personas ar ierobežotām pārvietošanās spējām varētu izmantot autobusu pārvadājumus tāpat kā citi iedzīvotāji, jāparedz noteikumi par nediskriminēšanu un palīdzību brauciena laikā.

Tādēļ šīs personas būtu jāpārvadā un nedrīkstētu atteikties tās pārvadāt invaliditātes vai ierobežoto pārvietošanās spēju dēļ, izņemot tādu iemeslu dēļ, kuru pamatā ir drošības apsvērumi vai transportlīdzekļu vai infrastruktūras plānojums.

Anotācijā atzīmēts, ka reģionālās nozīmes maršrutos autobusu pārvadājumu segmentā pakalpojumu sniedzēji jau šobrīd spēj reaģēt īsākā laikā.

Ar iesniegtajiem grozījumiem arī iecerēts palielināt atļauto bagāžas izmēru, ko drīkstētu bez maksas pārvadāt vilcienos.

Ja līdz šim noteikts, ka bezmaksas bagāžas izmērs nedrīkst pārsniegt 40x40x20 centimetrus un astoņus kilogramus svarā, tad tagad vilcienos drīkstēs pārvadāt bagāžu, kuras izmērs nedrīkstēs pārsniegt 60x40x20 centimetrus, bet svarā — 20 kilogramus.

Seko "Delfi" arī Instagram vai YouTube profilā – pievienojies, lai uzzinātu svarīgāko un interesantāko pirmais!