Cenšoties piesaistīt privāto uzņēmēju līdzekļus, Tieslietu ministrija (TM ) ir ieplānojusi būvēt vienu jaunu cietumu, bet slēgt vienu vai vairākus Latvijas cietumus.

Laikraksts "Neatkarīgā" ceturdien vēsta, ka TM pieļauj iespēju slēgt tās ieslodzījuma vietas, kuras ir vissliktākajā tehniskajā stāvoklī – Brasas cietumu vai Iļģuciema sieviešu cietumu. Tieslietu ministra Gaida Bērziņa preses sekretārs Mārtiņš Panke laikrakstam norādījis, ka tajos cietumos pēdējos gados nav veiktas arī nozīmīgas investīcijas. Slēgto cietumu ēkas un zemi varētu pārdot vai iznomāt. Jau izskanējušas versijas, ka ieslodzītās sievietes no Iļģuciema varētu pārvietot uz Olaines cietumu, bet jaunu cietumu varētu būvēt Olainē vai Valmierā.

Auditoru kompānija "KPMG Baltics" pēc ministrijas pasūtījuma pašlaik izstrādā pētījumu, kas parādīs, kurus cietumus var atjaunot, kurus lētāk būtu likvidēt, kā arī kuru ieslodzījuma vietu teritorijās izdevīgi celt jaunu cietumu. Pētījuma autori dos padomus, kā cietumu sistēmai varētu piesaistīt privāto uzņēmēju līdzekļus.

"Viena jauna cietuma izbūve, pavisam pavirši rēķinot, var izmaksāt 20 līdz 30 miljonus latu. No valsts šādus līdzekļus būtu ļoti grūti piesaistīt, tāpēc mums jāmēģina sadarboties ar privātajiem uzņēmējiem. Doma ir tāda: investori finansē cietuma būvniecību, un valsts zināmā laika posmā šo naudu atmaksā. Tas būtu kaut kas līdzīgs kredītam. Turklāt uzņēmējs pēc tam turpina apsaimniekot cietumu, nodrošina ēdināšanu un nodarbina cietumniekus," norādīja TM valsts sekretāra vietniece Laila Mediņa.

Pēc viņas domām, Latvijā investorus būs grūti atrast, jo uzņēmējiem līdz šim nav bijusi pieredze ar šādiem projektiem. Mediņa nenoliedza, ka Brasas un Iļģuciema cietumu stratēģiski izdevīgā atrašanās vieta Rīgā palielina iespēju šos objektus izdevīgi pārdot vai iznomāt.

Ieslodzījuma vietu pārvalde (IeVP) uzskata, ka šobrīd viskritiskākajā stāvoklī ir Pārlielupes cietums Jelgavā, turklāt tas atrodas pilsētās centrā. "Šis cietums būtu jāslēdz pirmais. Bēdīgā stāvoklī ir arī Brasas un Iļģuciema cietumi, pēdējam jau sēta gāžas apkārt," teica IeVP priekšnieka palīgs Kārlis Seržants.

Seko "Delfi" arī Instagram vai YouTube profilā – pievienojies, lai uzzinātu svarīgāko un interesantāko pirmais!