Foto: AFP/Scanpix/LETA

Saeimas Tautsaimniecības, agrārās, vides un reģionālās politikas komisijas deputāti trešdien galīgajā lasījumā atbalstīja grozījumus Ceļu satiksmes likumā, kas paredz efektivizēt naudas sodu iekasēšanu no ārvalstu pārvadātājiem, kuri pārkāpuši ceļu satiksmes vai autopārvadājumu jomas noteikumus.

Likumprojekts paredz, ka lēmums par naudas soda uzlikšanu pieņemams pārkāpuma konstatēšanas vietā bez ārvalstu pārvadātāja klātbūtnes, informēja Saeimas Preses dienestā.

Par pieņemto lēmumu paziņos, nosūtot protokolu–lēmumu ar elektroniskā pasta starpniecību, kā arī pārkāpuma konstatēšanas vietā informēs transportlīdzekļa vadītāju. Plānotie grozījumi paredz, ka lēmums stāsies spēkā paziņošanas brīdī, piemērotie sodi būs jāsamaksā nekavējoties un lēmumu būs iespējams pārsūdzēt Latvijas Administratīvo pārkāpumu kodeksā noteiktajā termiņā un kārtībā.

Savukārt, lai novērstu pašu pārkāpumu, kontroles institūcija transportlīdzeklim varēs piemērot atbilstošu nodrošinājuma līdzekli – aizturēt transportlīdzekļa reģistrācijas dokumentus, valsts reģistrācijas numura zīmes vai uzlikt transportlīdzeklim imobilizatoru (riteņu bloķētāju) –, paredz plānotie likuma grozījumi. Visus minētos nodrošinājuma līdzekļus būs iespējams piemērot līdz pārkāpuma novēršanai, kā arī uzliktā soda samaksai, savukārt imobilizatora izmantošanas gadījumā noteikts arī piemērošanas termiņš – ne ilgāk kā 30 dienas.

Grozījumi likumā nepieciešami, jo esošais tiesiskais regulējums pieļauj iespēju ārvalstu pārvadātājiem izvairīties no piemērotā naudas soda samaksas. Tāpat praksē vērojama tendence, ka, lai arī garantijas nauda no ārvalstīs reģistrētu transportlīdzekļu vadītājiem tiek iekasēta, tomēr nereti konstatētās neatbilstības netiek novērstas un transportlīdzeklis turpina piedalīties ceļu satiksmē, faktiski turpinot izdarīt pārkāpumu, teikts likumprojekta anotācijā.

Likuma izmaiņas vēl jāskata Saeimas sēdē.

Seko "Delfi" arī Instagram vai YouTube profilā – pievienojies, lai uzzinātu svarīgāko un interesantāko pirmais!