Foto: DELFI

Parakstus arī par deputāta Didža Šmita ("KPV LV") rosināto parlamentārās izmeklēšanas komisijas veidošanu par "prettiesiska valsts atbalsta sniegšanu" elektroenerģijas obligātā iepirkuma komponentes (OIK) sistēmā varētu sākt vākt nākamnedēļ, pavēstīja "KPV LV" deputāte Linda Liepiņa.

Politiķe neredz problēmu ar 34 deputātu parakstu savākšanu, kas nepieciešami, lai par parlamentārās izmeklēšanas komisijas izveidi lemtu Saeima. Viņa sagaida atbalstu no visām parlamenta partijām.

Liepiņa norādīja, ka deputāti "ļoti pieklājīgi" gaidīja 31. martu, taču tagad pēc Ministru prezidenta Krišjāņa Kariņa (JV) paustā esot apstiprinājies politiķu jau janvārī izteiktais brīdinājums, ka OIK tomēr no šī datuma netiks atcelts.

Politiķe norādīja, ka pēc tam, kad Saeimā tika iesniegts lēmumprojekts par normatīvo aktu sagatavošanu OIK atcelšanai no 31. marta, "KPV LV" līderis Artuss Kaimiņš "pavēles formā" esot izteicis aicinājumu trīs deputātiem – Liepiņai, Šmitam un Aldim Gobzemam – noņemt parakstus no šī ierosinājuma, jo pretējā gadījumā Kariņš atteikšoties kļūt par valdības vadītāju. Deputāti tam neesot piekrituši.

Vaicāts, vai ir izteicis šādu aicinājumu, Kaimiņš norādīja, ka paskatīsies kalendārā, vai pašlaik ir pilnmēness.

Vēlāk deputāts norādīja, ka tolaik izteica aicinājumu deputātiem atsaukt šos parakstus vairāku iemeslu dēļ – "KPV LV" frakcijai šo deputātu izvēle esot bijusi pārsteigums, jo tā nebija par to iepriekš informēta, tāpat jau tolaik sarunās ar Ekonomikas ministriju bija iezīmējusies virzība uz citu risinājumu, kas nepalielinātu iedzīvotāju tarifus par siltumenerģiju.

Politiķis norādīja, ka apgalvojums, ka aicinājums izteikts pavēles formā, esot Liepiņas interpretācija. Kaimiņš arī skaidroja, ka lēmumprojekta iniciatori bija arī Zaļo un zemnieku savienība, kuras mērķis esot bijis sagatavot iespēju vēl tolaik neapstiprinātās valdības darba torpedēšanai nākotnē. Deputāts akcentēja, ka ekonomikas ministrs Ralfs Nemiro ("KPV LV") ir izpildījis Saeimas pieņemtā lēmuma uzdevumu, reizē strādājot pie B un C variantiem risinājuma rašanai.

Vēstīts, ka pagaidām minēto variantu saturs nav zināms, bet valdība ir uzdevusi Nemiro divu mēnešu laikā sagatavot konkrētus priekšlikumus OIK likvidēšanai.

Kā ziņots, Šmits un Liepiņa ir tā dēvētie "KPV LV" opozicionāri.

Šmits iepriekš pavēstīja, ka rosinās parlamentārās izmeklēšanas komisijas izveidi, jo esot jāsauc pie atbildības amatpersonas, kuras no apmēram 2009. gada pieņēma "lēmumus par prettiesisku atbalsta sniegšanu", jo tas neesot bijis saskaņots ar Eiropas Komisiju.

Kariņš šodien pēc valdības sēdes žurnālistiem pauda, ka Ministru kabinets neiesaka Saeimai lemt par OIK likvidēšanu līdz šā gada 31. martam. Valdība šādu nostāju ieņem, pamatojoties uz potenciāliem siltuma un elektroenerģijas tarifu pieauguma riskiem, iespējamām Eiropas Savienības pārkāpuma procedūrām u.c. iemeslu dēļ.

Seko "Delfi" arī Instagram vai YouTube profilā – pievienojies, lai uzzinātu svarīgāko un interesantāko pirmais!