Foto: AFP/Scanpix
Lai sadarbību starp Latviju, Lietuvu un Igauniju katastrofu novēršanas, gatavības un reaģēšanas jomā padarītu efektīvāku, Iekšlietu ministrija sagatavojusi jaunu likumprojektu.

Šobrīd savstarpēju palīdzību Baltijas valstīs dabas katastrofu un citos plaša mēroga nelaimes gadījumos regulē divpusēji līgumi. Līdz ar jaunā likuma stāšanos spēkā plānots, ka divpusējie līgumi zaudēs spēku.

Kā skaidro ministrija, jaunais regulējums nodrošinās efektīvāku sadarbību starp Baltijas valstīm katastrofu gadījumos. Tāpat atvieglos un paātrinās glābšanas vienību un individuālo speciālistu pārvietošanos, kā arī nepieciešamā aprīkojuma piegādi uz tās valsts teritoriju, kurā nelaime izcēlusies.

Likumprojekts paredz, ka palīdzība katastrofas gadījumā var tikt sniegta, nosūtot palīdzības vienības, aprīkojumu un uzturēšanas materiālus vai sniedzot nepieciešamo informāciju un pieredzi.

Tāpat tas nosaka Baltijas valstu kompetentās iestādes un regulē jautājumus saistībā ar palīdzības sniegšanas pieprasīšanu, organizēšanu, vadīšanu, kontroli, koordinēšanu un pārraudzību.

Likumprojektu "Par nolīgumu starp Igaunijas Republikas valdību, Latvijas Republikas valdību un Lietuvas Republikas valdību par sadarbību katastrofu novēršanas, gatavības un reaģēšanas jomā" plānots skatīt Valsts sekretāru sanāksmē ceturtdien.

Seko "Delfi" arī Instagram vai YouTube profilā – pievienojies, lai uzzinātu svarīgāko un interesantāko pirmais!