Alkoholisko dzērienu mazumtirdzniecība visā Latvijā būs aizliegta no plkst.24 līdz 10, izņemot bārus, restorānus, kafejnīcas un klubus, šādu priekšlikumu šodien atbalstīja Saeimas Tautsaimniecības, agrārās, vides un reģionālās politikas komisija, pirms 2.lasījuma izskatot priekšlikumu grozījumiem Alkohola aprites likumā.
Deputāti atbalstīja priekšlikumu, ka alkohola un citu preču ražošanā varēs izmantot tikai Latvijā ražotu jēlspirtu vai spirtu. Spirta ražošanai un realizācijai un alkoholisko dzērienu ražošanai vai realizācijai licenci neizsniegs, ja uzņēmumam triju gadu laikā pirms pieteikuma iesniegšanas licences saņemšanai ir anulēta licence ar šī likuma vai citu ar alkohola apriti saistītu normatīvo aktu pārkāpumiem, šādu priekšlikumu ar deputātu balsu vairākumu atbalstīja komisija.

Likumprojekta otrajam lasījumam ir iesniegti vēl vairāki priekšlikumi. Piemēram, Latvijas Sociāldemokrātiskās strādnieku partijas deputāts, akadēmiķis Arnis Kalniņš ierosina Ministru kabinetu noteikt importētā alkoholisko dzērienu ieveduma kvotas un grupas.

Kalniņa priekšlikumi arī paredz, ka Ministru kabinets varētu izveidot alkohola patēriņa samazināšanas valsts komisiju. Tautsaimniecības komisija gan šos priekšlikumus noraidīja.

Savukārt savienības "Latvijas ceļš" deputāti Ilmārs Geige un Guntis Dambergs iesnieguši priekšlikumu, ka vietējai pašvaldībai būtu tiesības savā teritorijā noteikt alkoholisko dzērienu mazumtirdzniecības vietu skaitu. Arī šo ierosinājumu komisija noraidīja.

Savukārt cits "ceļinieks" Jānis Gaigals piedāvā likumā noteikt, ka licence alkoholisko dzērienu mazumtirdzniecībai tiek izsniegta uz laiku, ne garāku par pieciem gadiem. Lai pagarinātu licenci alkoholisko dzērienu mazumtirdzniecībai, nepieciešama attiecīgās pašvaldības piekrišana, paredz Gaigala iniciatīva. Arī šo priekšlikumu komisija neatbalstīja, tāpat kā opozīcijas priekšlikumu, ka alkoholisko dzērienu ražotājiem un importētājiem licencē norāda gadā saražojamā vai ievedamā alkohola apjomu un produkcijas veidu.

Komisija ir atbalstījusi Tautas partijas deputāta Arņa Razminoviča priekšlikumu fiziskām personām atļaut ievest vīnu Latvijas teritorijā personīgam patēriņam. Atbalstīto priekšlikumu par prasībām licences neizsniegšanai spirta ražošanai un realizācijai un alkoholisko dzērienu ražošanai un realizācijai arī ir iesniedzis Razminovičs.

Viņa partijas biedrs Jēkabs Sproģis komisijas sēdē kolēģa priekšlikumu nosauca par "galīgu stulbumu", kam Razminovičs gan oponēja. Likumprojekta gatavošana izskatīšanai 2.lasījumā komisijā netika pabeigta. Par priekšlikumu atbalstīšanu vēl lems Saeima.

Seko "Delfi" arī Instagram vai YouTube profilā – pievienojies, lai uzzinātu svarīgāko un interesantāko pirmais!