Foto: LETA

Iekšlietu ministrijas (IEM) aprēķinātā summa, kas nepieciešama sistēmas sagatavošanai patvēruma meklētāju uzņemšanai Latvijai, būtiski nav mainījusies, pirmdien LNT raidījumā "900 sekundes" teica IEM valsts sekretāre Ilze Pētersone-Godmane.

Lai arī vairākas amatpersonas izteikušās, ka IEM aprēķinātie 16 miljoni eiro ir neadekvāta summa, Pētersone-Godmane vērsa uzmanību uz pasākumu reālajām izmaksām.

"Vēlmes var būt, taču ir reālās izmaksas," atzina Pētersone-Godmane.

Pēc viņas teiktā, summu iespējams samazināt, atsakoties no kāda pasākuma, taču pašlaik no ministrijas plāna neviens pasākums nav izslēgts. Līdz ar to summa nav būtiski mazāka par iepriekš minētajiem 16 miljoniem eiro.

Tas, cik lielu pabalstus patvēruma meklētāji, ir politiska izšķiršanās, atzina IEM valsts sekretāre. "Jebkāda veida samazinājums pārliek šo slogu uz pašvaldībām, ja tiek samazināts valsts noteiktais pabalsts 256 eiro apmērā," darba grupas nostāju skaidroja Pētersone-Godmane.

Jau vēstīts, ka valdība konceptuāli atbalstījusi rīcības plānu patvēruma meklētāju uzņemšanai Latvijā, un orientējoši sistēmas sagatavošanai sākotnēji 531 personas uzņemšanai nepieciešami 16 miljoni eiro.

Rīcības plāns ietver trīs rīcības virzienus - personu atlasi un pārvietošanu, patvēruma meklētāju uzņemšanu un izmitināšanu, kā arī integrācijas pasākumus.

Plāns vēl tiks precizēts līdz 20. oktobra valdības sēdei, definējot atbildības jomas un precizējot finanšu jautājumus.

Seko "Delfi" arī Instagram vai YouTube profilā – pievienojies, lai uzzinātu svarīgāko un interesantāko pirmais!