Foto: F64

Pērnā gada augustā tiesībsargājošo iestāžu un Nacionālo bruņoto spēku (NBS) rīcībā kopumā bija 222 dienesta suņi, bet nākotnē to skaitu plānots palielināt līdz 302 apmācītajiem suņiem, liecina Iekšlietu ministrijas valdībā iesniegtais konceptuālais ziņojums.

Kinologu un suņu skaits valsts pārvaldes iestādēs un NBS pēdējo piecu gadu laikā ir stabilizējies un pat nedaudz samazinājies veikto reformu un reorganizāciju rezultātā. Ņemot vērā iestāžu attīstības perspektīvas, suņu skaitam tuvāko gadu laikā būs tendence palielināties, min ministrija. Ik gadu suņu skaita papildināšanai un veco suņu nomaiņai būs nepieciešami aptuveni 30 jauni suņi.

Ziņojums paredz, ka perspektīvā uz esošā Valsts robežsardzes koledžas Kinoloģijas dienesta Kinoloģijas centra bāzes varēs attīstīt cilvēka smaržas meklēšanas un spēka pielietošanas suņu vaislas darba organizēšanu arī NBS un atsevišķu valsts pārvaldes iestāžu daļējai nodrošināšanai ar kvalitatīviem suņiem. Tādējādi plānots arī aizstāt suņu iegādes ārvalstīs. Lielākā daļa finanšu līdzekļu, kas patlaban tiek tērēti suņu iegādei ārvalstīs, paliks Latvijā, liecina ministrijas nākotnes skatījums.

Vienlaikus nozares ministrija secina, ka patlaban efektīvu dienesta suņu sagatavošanu darbam apgrūtina kinologu apmācība. Latvijā nav vienotas kinologu apmācības sistēmas un tas kavē kinoloģijas jomas attīstību Latvijā un neļauj pieejamos resursus – kinologus, suņus, finanšu līdzekļus – izmantot pēc iespējas efektīvāk, rakstīts ziņojumā. Atsevišķu kinologu apmācības centru veidošana savukārt būtu ekonomiski nepamatota.

Meklējot risinājumus, iesaistītās puses vienojušās kinologu teorētisko pamatapmācību organizēt vienuviet – Valsts robežsardzes koledžā Rēzeknē. Robežsardzes koledžā patlaban ir licencētas divas profesionālās pilnveides izglītības programmas, kas paredzētas visu valsts iestāžu un NBS kinologu apmācībai.

Kinologu un suņu specializēto apmācību, piemēram, cilvēka smaržas meklēšanu, vielu meklēšanu, katra iestāde un NBS var organizēt, izmantojot savus resursus vai sadarbojoties ar Robežsardzes koledžu, kura šo mērķu realizēšanai izstrādājusi jaunas programmas un tuvākajā laikā tās iesniegs licencēšanai. Programmas paredz kinologa apmācību darbam ar narkotisko vielu meklēšanas specializācijas dienesta suni un cilvēka smaržas meklēšanas suni. Koledžā jau ir licencēta programma, kas paredz kinologa apmācību darbam ar sprāgstvielu meklēšanas specializācijas dienesta suni.

Nepieciešamos līdzekļus Kinoloģijas centra kompleksa būvniecībai plānots piesaistīt no Eiropas Savienības (ES) programmām. Valsts līdzfinansējums plānots līdz 50% apmērā.

Seko "Delfi" arī Instagram vai YouTube profilā – pievienojies, lai uzzinātu svarīgāko un interesantāko pirmais!