Foto: DELFI

Latvijas plāns līdz 2020.gadam palielināt aizsardzības budžetu 2% apmērā no iekšzemes kopprodukta (IKP) ir adekvāts, trešdien Saeimas Pieprasījumu komisijas sēdē deputātiem norādīja Nacionālo bruņoto spēku (NBS) komandieris ģenerālleitnants Raimonds Graube.

"Plāns līdz 2020.gadam palielināt aizsardzības budžetu līdz 2% no IKP ir adekvāts un atbilst mūsu iespējām. Saku to pat ja var likties, ka man kā militārai personai būtu jāstāsta, ka vajag vēl un vēl," paziņoja Graube.

Ģenerālleitnants skaidroja, ka finansējuma palielinājumam jāsakrīt arī ar spējām to apgūt, un līdzšinējos apstākļos NBS spējas un finansējuma palielināšanas temps esot samērīgs.

Tāpat Graube deputātiem skaidroja, ka ne visām NBS spēku palielināšanas darbībām noteikti nepieciešams finansējums, piemēram, NBS un zemessardzes kopējās sadarbības attīstīšanai, kas šobrīd ir ārkārtīgi būtiska, atsevišķi līdzekļi neesot obligāti nepieciešami.

Savukārt skaidrojot NATO samita laikā pieņemtos lēmumus, Graube uzsvēra, ka nozīmīgākais pieņemtais lēmums esot NATO multinacionālās ātrās reaģēšanas vienības izveide. Tas esot ārkārtīgi būtiski kontekstā ar to, cik ātri, piemēram, dažādas uzbrukuma spējas var nodrošināt Krievija.

"Šāda vienība gan nav izveidota tikai Baltijas vajadzībām, kā to var pārprast, bet gan jebkuras NATO valsts aizsardzībai," norādīja Graube, teikdams, ka šo ātro reaģēšanas vienību nevajadzētu jaukt ar to, kas izveidotā Lielbritānijas vadībā un kurā dalību ņems arī Latvija.

"Lielbritānijas vadībā izveidotā vienība trenēsies dažādiem NATO uzdevumiem, tāpat arī iesaistīsies, ja nepieciešams, dažādās NATO operācijās," stāsta Graube.

Tāpat Graube atklāja, ka detalizētāka Velsā pieņemto lēmumu apspriede notiks piektdien Viļņā, kur norisināsies Baltijas bruņoto spēku konference.

Seko "Delfi" arī Instagram vai YouTube profilā – pievienojies, lai uzzinātu svarīgāko un interesantāko pirmais!