Foto: LETA

Premjera un ministru biroju darbiniekiem algas turpmāk varētu pārsniegt šobrīd noteiktos "griestus" – 60% no ministru algas, jo atbildīgā Saeimas komisija trešdien,
atkārtoti skatot Valsts kancelejas (VK) priekšlikumu, vienojās svītrot no likuma šo ierobežojumu.

Ceturtdien Saeima lems par grozījumiem likumā, kas nu paredz arī no pārejas noteikumiem izslēgt punktu, kas paredzēja - 2010.gadā "MK locekļa konsultatīvās amatpersonas vai darbinieka mēnešalga nedrīkst pārsniegt MK locekļa mēnešalgu, kurai piemērots koeficients 0,6".

Vēl otrdien ziņu aģentūra LETA vēstīja, ka Saeimas Valsts pārvaldes un pašvaldības komisija šo priekšlikumu, kuru VK bija saskaņojusi ar premjera Valda Dombrovska (JL) biroju, noraidīja. Taču, kā portālam "Delfi" atzina komisijā, trešdien par šo jautājumu lemts atkārtoti, un šoreiz vairākums bija par.

Dombrovska preses sekretāre Līga Krapāne premjera biroja vārdā portālam "Delfi" skaidroja, ka šobrīd likuma pārejas normā noteiktais ierobežojums ir zaudējis aktualitāti. Minētā norma tika "iegrozīta" Valsts pārvaldes iekārtas likumā 2009.gadā kā pagaidu regulējums līdz vienotās darba samaksas sistēmas ieviešanai, skaidroja Krapāne.

Šogad ieviešot vienoto darba samaksas sistēmu, "būtiski pilnveidots valsts un pašvaldību amatu katalogs, izvērtējot amatu veicamo pienākumu sarežģītību, atbildību un atbilstību vadības funkcijai", klāsta Krapāne. Tā rezultātā atbilstošu līmeni un mēnešalgu grupu noteica visām "konsultatīvajām amatpersonām", tai skaitā pašvaldību vadītāju biroju darbiniekiem.

Ja ierobežojumu neatcelts, konsultatīvajām amatpersonām pašvaldībās saskaņā ar amatu katalogu mēnešalga arī turpmāk būs ievērojami augstāka nekā valdībā. Pemēram, Ministru prezidenta biroja vadītājs saņems par 450 latiem mazāk nekā kādas pašvaldības galvas biroja vadītājs, skaidro Krapāne.

Minēto normu saglabājot likumā un attiecinot to arī uz nākamo gadu, nesasniegtu likuma mērķi - nodrošināt līdzvērtīgus nosacījumus valsts un pašvaldību institūciju darbinieku atlīdzības noteikšanā, uzsver premjera pārstāve.

Opozīcijā esošā bloka "Par labu Latviju" (PLL) pārstāvji jau paspējuši nosodīt šī priekšlikuma atbalstīšanu, saucot to par "skandalozu lēmumu – algu palielināšanu šauram, politiķiem pietuvinātam personu lokam". Ministru prezidenta un ministru padomnieku atalgojums līdz ar to varētu pieaugt līdz pat 1715 latiem, apgalvo PLL.

"Tieši "Jaunā laika" un "Pilsoniskās savienības" deputāti savulaik teica kvēlas runas, rosinot samazināt ministru padomnieku algas. "Vienotības" politiķu pēkšņā viedokļa maiņa ir kārtējais apliecinājums, ka dubultmorāle – vārdu nesakritība ar darbiem, ir ierasta "Vienotības" prakse," klāsta PLL frakcijas konsultante Sarmīte Kolāte.

Seko "Delfi" arī Instagram vai YouTube profilā – pievienojies, lai uzzinātu svarīgāko un interesantāko pirmais!